פרסומת באנר עליון עיריית נתניה דף הבית
פנטאי מרגה ובתה שי-לי המאבק העצוב על קבלת האזרחות שהגיע עד שר הפנים פנטאי מרגה ובתה שי-לי

משרד הפנים סירב עד כה להכיר בתינוקת בת 4 חודשים, שאביה הישראלי נפטר טרם לידתה ואמה – תושבת דורה – אינה יהודייה. אתמול העניק שר הפנים, אריה דרעי, מעמד ארעי לתינוקת, אך מאמה עדיין נדרש פסק דין כדי לזכות בזכויות סוציאליות

זה סיפור עצוב על משפחה משכונת דורה שעברה טרגדיה קשה וכעת ממשיכה בעל כורחה להיאבק בהשלכותיה הלא פשוטות.

בני הזוג פנטאי מרגה – אתיופית שאינה יהודייה ומסגנאו (משה) טרקאין – ישראלי-אתיופי שהיה בעבר לוחם מג"ב ועמד להתגייס למשטרה, היו ידועים בציבור ונולדו להם שני ילדים – דניאל בן השש ויוסף בן השלוש. בחודש מאי שעבר עברה המשפחה טרגדיה כאשר מסגנאו נפטר מדום לב. פנטאי, שהייתה בהריון, ילדה בנובמבר האחרון את בתם השלישית – שי-לי.

בלי מעמד

עד אתמול (חמישי) הפעוטה, ששני אחיה מחזיקים כאמור באזרחות ישראלית, לא הוכרה על ידי משרד הפנים, ולטענת המשפחה לא השיבה רשות האוכלוסין וההגירה לפניותיה החוזרות ונשנות להעניק לילדה אזרחות לאחר לידתה. בהמשך, התבשרה המשפחה כי עליה לקבל פסק דין מבית משפט לענייני משפחה לשם קבלת האזרחות. במצב העניינים האמור – במשך 4 חודשים תמימים לא חל על שי-לי הקטנה חוק ביטוח הבריאות הממלכתי ולמעשה הייתה חסרת כל מעמד, כאשר משפחתה נאלצה לדאוג עבורה לביטוח רפואי פרטי.
נושא לא פחות חשוב כמובן הוא מעמדה של האם, שאשרת השהייה והעבודה שלה מסתיימת היום (שישי) וטרם ברור אם ומתי תחודש. "הוויזה שלי נגמרה ועדיין אין לי תשובות או תור למשרד הפנים", אומרת פנטאי. "בלי ויזה אני לא יכולה לעבוד". בעניין בתה שי-לי הוסיפה האם: "אין לתינוקת שלי כלום – לא תעודת זהות ולא קופת חולים. אני אפילו לא יכולה לרשום אותה למעון".
"אם המשפחה שלנו לא הייתה תומכת בה היה לפנטאי קשה מאוד לשרוד", אומר דסה טרקאין, אחיו של מסגנאו ז"ל. "אם זה לכלכל את הילדים או לקחת ולהחזיר אותם מהגן – ההורים והדודים התגייסו לעזור".

זכאית לזכויות

השינוי המיוחל (בחלקו) הגיע אתמול בבוקר, כאשר העניין הגיע לפתחו של שר הפנים, אריה דרעי, שהנחה את אנשי משרדו להעניק לשי-לי מעמד ארעי, שיעניק לה את הזכויות להן היא זכאית ממדינת ישראל. מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר: "שר הפנים, אריה דרעי, הודיע הבוקר (חמישי) כי לילדה יינתן מעמד ארעי המקנה לה את כלל הזכויות, עד להסדרת הסוגיה החוקית. השר הבהיר כי מדובר בילדה שאביה היה ישראלי והיא זכאית לכל הזכויות בישראל".

עתיד לא ברור

כל זאת כמובן עדיין מותיר את עתידה של מרגה לוט בערפל, כאשר על פי החוק היבש, עלולה המדינה אף להורות לאם לעזוב את ישראל ולשוב לאתיופיה עם ילדיה – תסריט בלהות ממנו חוששים מאוד במשפחתה. יודגש כי בהחלטתו של שר הפנים דרעי לא מוזכרת כלל פנטאי, וחרף ההודעה כי שי-לי הינה אזרחית ישראלית לכל דבר, אמה עדיין צריכה לפנות לבית המשפט כדי להוכיח כי היא ישראלית. יצוין כי בטרם נפטר בן זוגה, הייתה פנטאי מרגה בעיצומו של הליך מדורג לקבלת מעמד מתוקף היותה בת זוג של אזרח ישראלי.

"שבוע אחרי שאחי נפטר היא הייתה אמורה לקבל תעודת זהות כחולה", אומר דסה בעצב. "קרה מה שקרה – וביטלו לה את הכל. אני לא מופתע מסיטואציות כאלה, אבל כשזה מגיע אליך אתה בשוק איך הדברים מתנהלים. אתה מתקשר – לא עוזר. מגיע למשרד הפנים ולא מקבלים אותך. אף פקיד לא ניגש אליך ואי אפשר להתווכח – אומרים לך שזה נמצא בוועדה בירושלים או בחיפה וזהו. יכולים מחר להגיד לה לחזור לאתיופיה עם הילדים, וזה מצב לא נורמלי. גם עכשיו כשהילדה קיבלה מעמד ארעי, אני חושב שיהיו עוד שנה של ויכוחים עד לאישור הקבוע. למה להגיע למצב כזה? אם מגיעות לה זכויות כאזרחית – למה לשלול אותן? למה צריך לעבור את כל התהליך הזה? מעבר לזה, החיים של פנטאי ממש לא קלים, היא בודדה בארץ וחיה כל הזמן בסימן שאלה. אנחנו מקווים מאוד שיסדירו גם את השהייה שלה בארץ כמו שצריך ויעניקו לה תעודת זהות".

עורך הדין ידין עילם, המייצג את המשפחה, מסכם: "ההחלטה של שר הפנים לא אומרת דבר לגבי האם ובמעמדה כלום לא השתנה. אומרים שאבא של הילדה ישראלי אבל עדיין צריך לקבל פסק דין שאומר שזה אבא שלה – זה מגוחך. ההתקדמות היחידה היא ששי-לי תהיה זכאית כעת לקופת חולים, אבל עדיין משרד הפנים לא ויתר על זה שנלך לבית משפט לענייני משפחה כדי לקבל פסק דין לגבי האבהות. יש לנו אפשרות להמשיך להיאבק בדרישה המופרכת הזו, או לבצע את מה שמשרד הפנים מבקש, אבל קודם כל אנחנו רוצים לראות שהילדה אכן תקבל את מעמד התושב הארעי, ובמקביל מקווים שיאריכו לאם את אשרת העבודה והשהייה בישראל" .