כתיבת צוואה עריכת צוואה לשקט הנפשי שלך מאת עו"ד עדי בורוכוביץ'-שחר צילום: fotolia

האם שווה לסכן את הרכוש שנצבר במרוצת השנים בעמל רב? הרכוש עלול להגיע למי שלא רצינו רק משום שלא הקדשנו שעה לעריכת צוואה 

אף אחד מאיתנו לא אוהב לחשוב על המוות של עצמו או להתעסק במה יקרה אחריו. זה לא נעים, זה גורם לנו תחושת אי נוחות וזה הכי טבעי בעולם. 

מצד שני, זו גם דרכו של עולם וגם אם נתכחש לזה, זה עדיין יהיה שם....אז בואו ננסה לעלות מהבטן לראש, מהאמוציונאלי לרציונאלי, ונסקור בקצרה את הדרכים העומדות בפני כל אחת ואחד מאיתנו להחליט מה יעשה ברכושו לאחר מאה ועשרים.

אז מהי בעצם צוואה ?

צוואה היא מסמך אישי בו מצווה אדם בהיותו בדעה צלולה וללא כל השפעה של אדם אחר, מה יעשה ברכושו לאחר פטירתו.
החוק מונה מספר דרכים בהן ניתן לערוך צוואות אך המקובלת ביותר היא עריכת צוואה בכתב עליה חותם המצווה בנוכחות שני עדים בגירים שאין להם כל חלק או עניין בירושה.
יתרונה של הצוואה הוא שניתן לשנותה בכל רגע נתון. הואיל והחיים, כידוע, הם דינאמיים, אזי חלוקה שהיתה מתאימה בשלב מסוים, עשויה להפוך ללא רלבנטית בתקופה אחרת.
וכך, ניתן לחזור ולהחליט על חלוקה שונה וכן על הוספת / גריעת יורשים בכל עת, כאשר הצוואה שתקויים בסופו של דבר היא זו שנעשתה ונחתמה ע"י המוריש בתאריך המאוחר ביותר לפני מותו.
במידה ואדם אינו עורך צוואה, אזי מופעל ההסדר הקבוע בחוק הירושה לפיו יורשים ב"שיטת הפרנטלות" (המעגלים).
לאחר הכנת הצוואה ע"י עורך הדין בהתאם לרצונותיו של המצווה, נחתמת הצוואה בנוכחות שני העדים והמצווה מקבל העתקים ממנה.
במידה והמצווה רוצה בכך, הוא יכול (אך אין חובה לעשות כן) להפקיד את הצוואה בלשכת הרשם לענייני ירושה. גם צוואה שהופקדה כאמור, ניתן לשנות אך לא ניתן להפקיד את הצוואה החדשה עד שהמצווה לא מושך את צוואתו הקודמת.

למה חשוב לערוך צוואה?

הרעיון מאחורי הכנת צוואה הוא להשאיר בידינו את הזכות להחליט מבעוד מועד כיצד ברצוננו לחלק את רכושנו ולמי, ובכך למנוע, עד כמה שניתן, את האפשרות למריבות, סיכסוכים משפחתיים ולעיתים גם משפטיים, הנגרמים כאשר המנוח לא קבע במפורש כיצד ברצונו לחלק את ירושתו.

בצוואה ניתן לקבוע כל צורת חלוקה העולה על דעת המצווה

ניתן לאמץ את ההסדר השיורי הקבוע בחוק הירושה ולפיו מחצית מהירושה עוברת לבן / בת הזוג הנותר בחיים והיתרה מתחלקת בחלקים שווים בין ילדי המצו.אך ניתן לקבוע הסדרים אחרים שאינם קבועים בחוק כגון: שכל הרכוש יעבור לילדים, בחלקים כאלה או אחרים או שכל הרכוש יעבור דווקא לבן / בת הזוג הנותר בחיים. ישנה גם אפשרות שלא לחלק את כל הירושה בחלקים שווים בין היורשים אלא לייחד נכס זה או אחר ליורש ספציפי וכן הלאה
כמובן שככל שמדובר במשפחה עם ייחוד מסוים כגון משפחה שבה יש נישואים שניים עם או בלי ילדים נוספים, משפחה בה ישנו יורש פוטנציאלי עם צרכים מיוחדים או בעיות רפואיות שהמצווה מבקש לדאוג לו באופן מיוחד, משפחה בה קיים סיכסוך משפחתי הגורם למצווה לרצות לחלק את ירושתו באופן אחר ועוד ועוד, הרי שההמלצה הכללית להכנת צוואה במקרים אלו, מקבלת משנה תוקף והינה אף בגדר הכרח שכן בהעדרה, יחול ההסדר ה"רגיל" של החוק
האם שווה לסכן את הרכוש שנצבר במרוצת השנים בעמל רב בכך שלא יגיע למי שרצינו וחמור מזה, יגיע למי שלא רצינו רק משום שלא הקדשנו שעה לעריכת צוואה ?
מדובר בפעולה משפטית פשוטה, מהירה וזולה, שלא ניתן להצביע על כל סיבה הגיונית שלא לעשותה, לפחות מרגע שאדם צבר רכוש ויש לו ילדים, וזאת על מנת שנוכל להמשיך בחיינו עד מאה ועשרים בשקט נפשי.


• אין לראות בכתוב משום ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.

הכותבת: עדי בורכוביץ'-שחר עורכת דין ומגשרת. למידע נוסף לחצו כאן