מצוקה נפשית, בעיות בריאות וצחנה: מצב השירותים בבתי הספר בנתניה
חברת המועצה, עו"ד מירב רודה, העלתה לאחרונה שאילתה חריפה בנושא בעיית תנאי הניקיון הירודים והתשתיות הלקויות בחדרי השירותים בבתי ספר בעיר. בעירייה הגיבו בין השאר כי הם "מעבירים את כספי הניקיון להנהלות בתי הספר, על מנת שיהיה להן את היכולת והלגיטימציה לתבוע ולדרוש מהקבלן את מלוא התמורה ולפקח על עבודתו"
מצב חדרי השירותים בבתי הספר ברחבי נתניה רחוק מלהיות משביע רצון, ולא מהיום. מתמונות שנשלחו למערכת 'נתניה נט' ואת חלקם אנחנו מפרסמים כאן, עולה תמונת מצב לא פשוטה לפיה תאי השירותים בהם אמורים להשתמש התלמידים רחוקים מאוד מלעמוד בסטנדרטים סבירים של ניקיון.
מי ששמה לה למטרה לטפל במפגע המתמשך היא חברת המועצה מסיעת 'דרך חדשה', עו"ד מירב רודה, שפנתה לעירייה בשאילתה חריפה בנושא תנאי הניקיון הירודים והתשתיות הלקויות. בין השאר כתבה כי בעקבות המצב "תלמידים רבים בבתי ספר מתאפקים במשך יום לימודים שלם הנמשך לפחות שמונה שעות ולא משתמשים בשירותים. מלבד המצוקה הנפשית הנגרמת לתלמידים בשל אי היכולת להשתמש בשירותים, מחוסר נוחות בסיסי עד חרדה, ההתאפקות גורמת גם לבעיות בריאותיות רבות, דוגמת כאבי בטן, עייפות ובמקרים חמורים יותר לדלקות חמורות".
עו"ד רודה הדגישה כי "ההתאפקות הינה תוצאה ישירה של בעיות הניקיון, הצחנה הנוראית והתחזוקה הירודה של השירותים בבתי הספר ברחבי העיר שמהווים בין היתר מפגע תברואתי.
אבקש להדגיש כי האחריות לבעיית הניקיון מוטלת גם עלינו כהורים, לחנך את הילדים לשמירה ראויה על סביבת השירותים, אך אין זאת בכדי להסיר את האחריות העיקרית על הגורמים האמונים על תחזוקת מוסדות החינוך בעיר".
עוד הוסיפה כי "הרשויות בוחרות להקצות תקציב מינימלי ומפרסמות מכרזים לחברות ניקיון שלא תואמים את הדרישה הבסיסית לתנאים סניטריים הוגנים. כך נוצר מצב ממושך בו חדרי השירותים מטונפים ולא ראויים לשימוש, מחסור קבוע בסבון ובנייר שתורמים להפצת חיידקים ברחבי בית הספר, רצפות דביקות ורטובות, ריחות לא נעימים שמופצים ברחבי בית הספר, אסלות וכיורים שבורים ומנעולים לא תקינים שפוגעים בפרטיות. יש פה פגיעה בזכות הבסיסית של התלמידים לביטחון ושלמות הגוף".
בשל כך, תהתה רודה האם בכוונת העירייה להגדיל את התקציבים שמיועדים לניקיון במוסדות הלימוד ברחבי העיר ולוודא כי חברות הניקיון עומדות בנהלים, וכן האם בכוונת העירייה לערוך ביקורות פתע בכל רבעון ולהגדיר תנאים סניטריים בסיסיים לצד הקצאת משאבים לטיפול בנושא.
בתשובה של עיריית נתניה לעו"ד רודה, נכתב: "מינהל החינוך מלווה ומפקח על עבודתם של קבלני הניקיון. הדברים שהוצגו בשאילתה נוטים להכללה, שבוודאי אינה מדייקת ואינה מאפשרת טיפול נקודתי. העירייה מעבירה את כספי הניקיון להנהלות בתי הספר, על מנת שיהיה להן את היכולת והלגיטימציה לתבוע ולדרוש מהקבלן את מלוא התמורה ולפקח על עבודתו. חשוב לדעת, כי בשנה האחרונה המשק כולו התקשה בהעסקה של עובדי ניקיון. הקושי בגיוס עובדים איכותיים לתחום הניקיון הקשה גם על קבלני הניקיון לשמור על סדירות מלאה בניקיון".
עוד הוסיפו בעירייה כי "למרות האמור, במכרז הניקיון זכו חמישה קבלנים. במידה ובית ספר מסוים אינו מרוצה מקבלן הניקיון הוא בהחלט רשאי להחליפו (בהליך סדור שנקבע לכך). כמו כן, בנוסף לניקיון שנעשה לאחר שעות הלימודים, בכל בית ספר יש עובד/ת בוקר, שמנקים את בית הספר על פי הצרכים ועל פי שיקול דעתו/ה של מנהל/ת בית הספר או אב הבית. אנו עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם מנהלי ומנהלות בתי הספר ועם הנהגות ההורים. כל פנייה מטופלת באופן מידי מול הקבלן וצוותו. קבלן שאינו עומד בסטנדרטים מוחלף".
כמו כן, התייחסו בעירייה לעניין תקציב הניקיון: "התקציב שהרשות מעבירה לבתי הספר עומד בכל מדד השוואה לרשויות אחרות. על פי החוזה, התשלום לקבלנים מתעדכן בהתאם למדד במשק ורק לאחרונה שכרם עלה", נאמר. "כמו כן, העירייה מפקחת על הקבלנים מדי יום ומגבה את מנהלי בית הספר בכל בקשה ומממנת עובד מפקח, שעובר בכל יום במוסדות החינוך ומטפל בכל קריאה".
עו"ד רודה הבהירה בשיחה עם 'נתניה נט' כי "בעקבות השאילתה, קיבלתי מבול של פניות מהורים מודאגים ששלחו לי תמונות מחדרי השירותים המצחינים והרעועים במוסדות החינוך של ילדיהם, אסלות ומנעולים שבורים, מחסור קבוע בנייר ניגוב ובסבון, ואף שיתפו אותי כי ילדים רבים, בעיקר בשכבות הנמוכות, חווים פעמים רבות מצב בו בורח להם, והם נותרים מבוישים וחסרי אונים בפני חבריהם. משכך, גם תדמיתית ישנה פגיעה ממשית בביטחון ובדימוי העצמי של הילדים".
בשל כך, קשה לומר שתשובת העירייה סיפקה אותה. "נראה כי תשובת העירייה עסוקה בתירוצים ובחוסר רצון לקחת את הנושא ברצינות המתבקשת בכדי למצוא פתרונות עומק למצוקת הילדים", אומרת מירב.
"עיריית נתניה צריכה להעניק תקציב גדול ומשמעותי יותר עבור סעיף הניקיון ובוודאי שלא להסיר אחריות", היא מסכמת. "כולי תקווה כי עיריית נתניה תגדיל את התקציבים שמיועדים לניקיון במוסדות הלימוד ברחבי העיר ותוודא כי חברות הניקיון עומדות בנהלים. כמו כן, חשוב שהעירייה תערוך ביקורות פתע בכל רבעון ותגדיר תנאים סניטריים בסיסיים, לצד הקצאת משאבים לטיפול בנושא בהקדם האפשרי".