אין הקראת שאילתות - האופוזיציה בחוץ: עוד ישיבת מועצה סוערת בנתניה ארכיון | צילום: נתניה נט

באופוזיציה העלו שאילתות שכללו בין השאר את סוגיות המיגון בימי המלחמה, אבל בהיעדר אישור להקראתן חבריה יצאו החוצה והשאילתות והתשובות נכנסו לפרוטוקול. מי נפגעה אישית מיו"ר מועצת העיר ולמה הצעה לסדר הנוגעת לחתולים גרמה לשלהוב היצרים? כל הפרטים 

מי שחשב שהמצב הביטחוני המתוח, כמו גם הסמיכות לציון יום השנה לטבח ה-7 באוקטובר, ירגיעו מעט את הרוחות בישיבת המועצה בנתניה – שיקום. הנושא הביטחוני אמנם עמד על הפרק, אבל הסכמות בין חברי המועצה ממש לא היו שם.

הדברים הגיעו תחילה לנקודת רתיחה כשחברת האופוזיציה, עו"ד אירנה ליבשיץ, קבלה על ההיערכות של העירייה בכל הנוגע למיגון וביטחון התושבים. "לצערי, גם התחושה האישית שלי וגם התחושה של התושבים, היא שאנחנו כעירייה עדיין תקועים בקונספציה המיושנת שלפני המלחמה, שאין, לא היו ולא יהיו אזעקות בנתניה", אמרה. "לפני שבוע הוכח שזה לא נכון והיו אזעקות וטילים. אף אחד לא מבטיח שזה לא יקרה שוב. באותו ערב נוכחנו גם לראות שנתניה לא ערוכה לתרחיש הזה".

כאן קטע אותה מנכ"ל העירייה, יורם כהן, ושאל: "יש פה הרוגים, פצועים, מה זה לא מוכנים לתרחיש?". ליבשיץ השיבה: "עצוב מאוד שהממד אצלנו זה הרוגים ופצועים. אנחנו חס וחלילה לא צריכים להגיע לזה, כדי להיערך לתרחיש. אנשים נתקעו ללא גישה למקלטים והם היו נעולים. בדקתי גם את המקלטים בשכונת סלע. אנשים התרוצצו שם באמוק ובסופו של דבר לא נכנסו אליהם. זה לא עניין של מקלט אחד יותר או פחות, כל מקלט זה מאות אנשים וחיי אדם של רבים. אסור לזלזל בזה".

עוד הוסיפה כי "אני יודעת שאתם אוהבים להעלים את השאלות האלה והן לא נעימות ולא נוחות, אבל בתקופה הזו חשוב מאוד להתייחס אליהן בכובד ראש. אנחנו יכולים להעניק לתושבים תחושת ביטחון וזה המינימום שהעירייה חייבת להם. אני קוראת לכל אחד, בלי קשר לקואליציה ואופוזיציה, לחשוב איך לשפר את המצב, כי התושבים מרגישים לא מוגנים".

סאגת המיקרופונים

בזמן השאילתות של חברי האופוזיציה, יצאו החברים החוצה והן נכנסו לפרוטוקול, כאשר יו"ר מועצת העיר, דודו סלמה, ציין כי מדובר בהסכמה מוקדמת בינו ליו"ר האופוזיציה, אבי סלמה, שקיבל בהמשך את זכות הדיבור.

גורמים באופוזיציה טענו כי המהלך נעשה בלית ברירה, משום שדודו סלמה לא מאפשר לחברים להקריא את השאילתות בעצמם, והוחלט שזה מה שייעשה עד אשר באופוזיציה ימצו את ההליכים המשפטיים העומדים לרשותם.

"הסברתי שניצמד לנהלים ולתקנות ולא נוכל לאפשר למשוך את השאילתות, אלא רק להקריא את התשובות. אבי סלמה ביקש שנקצר ולא נקריא ושניתן לו לדבר חמש דקות במקום", הסביר דודו סלמה. "הסברתי שהדרך החוקית היחידה היא לצאת מהישיבה ולהגיד על כל שאילתה ושאילתה שהשואל איננו ואז לא להקריא את התשובה ולהגיד לפרוטוקול שהשאלה והתשובה יהיו בפרוטוקול ולאחר שנסיים הם יכנסו והוא יקבל את חמש הדקות לדבר. בסוף הוא קיבל שש".

בהמשך חזרו חברי האופוזיציה לאולם הדיונים, כאשר חברת המועצה, עו"ד מירב רודה, טענה פעמים רבות במהלך הדיון כי בלהט הדברים, דודו סלמה משתיק אותה בכוונה על ידי כיבוי המיקרופון שלה ואף כינתה אותו שוביניסט, חוצפן וטענה כי נפגעה ממנו ברמה האישית.

דודו סלמה בתגובה: "חובתי לשמור על סדר ושיח מכבד ועל פי ההנחיות חברי המועצה הם אלו שאמורים לקבל את זכות הדיבור מיו"ר המועצה. גם חברי קואליציה וגם חברי אופוזיציה שהתפרצו ולא כיבדו את חבריהם שדיברו, נדרש על ידיו לעצור ולא להפריע... כיבוי המיקרופונים הוא בלחיצה אחת לכל המועצה ברגע שאין סדר ולא ניתן לכבות רק לאדם אחד. רמת השיח מחייבת להיות מכבדת כלפי יתר החברים במועצה ומי שמפריע, נקרא לסדר וכשהוא או היא לא מקשיבים לבקשות להפסיק להפריע, המיקרופונים של כולם מופסקים לשנייה על מנת שאוכל להשיב את הסדר".

השאילה שהעלתה רודה וכאמור לא הוקראה, נגעה למצב הביטחוני בנושא מיגון בתי הספר הוותיקים ברחבי העיר. בין השאר הצביעה רודה על בעיית מיגון קשה, כאשר תלמידים הלומדים בכיתות בקומות גבוהות לא מספיקים להגיע למקלט בזמן הנדרש מחד, ואין מספיק מקום במקלטים מאידך. משכך, אותם תלמידים רבים נאלצים לשהות בחדרי מדרגות, מרבית הפעמים בסמיכות לחלון גדול, בטענה המגוחכת והמקוממת כי 'זהו המקום הכי מוגן שיש'.

עו"ד רודה תהתה מה עשתה העירייה על מנת למגן את בתי הספר הוותיקים, האם יש תקציב מיוחד (תב"ר) להשקעה במיגונם, מתי מתכוונת הרשות למגן כראוי את כל בתי הספר הוותיקים והאם מיגון בתי הספר הוותיקים לא חשוב לרשות כמו מיגונם של החדשים?

"התקציב להקמת והרחבת מוסדות חינוך בישראל מבוסס על כספי משרד החינוך. לצערנו, נכון להיום מדינת ישראל לא מתקצבת מיגון של מוסדות חינוך", נכתב בתשובת העירייה. "יחד עם זאת, עיריית נתניה משלימה בימים אלו פרויקט משמעותי ביותר למיגון גני ילדים ישנים. סה"כ מוגנו בשנה האחרונה כ-13 גני ילדים. נערכים למיגון 3 גני ילדים, עד סוף 2024 ימוגנו 16 בתקציב של כ-8 מיליון שקלים. יצוין כי הכספים הושקעו מתקציב עירוני בלבד. קיימת הקצאה נוספת של תב"ר משנת 2023 לבתי ספר בסך של 4.5 מיליון שקלים למיגון בתי ספר". עוד צוין כי הרשות תמגן את בתי הספר מיד עם קבלת התקציב ממשרד החינוך ו/או משרד הביטחון.

חתולים או רווחה?

נושא נוסף שהוביל למחלוקת נגע להצעה לסדר של סגנית ומ"מ ראש העירייה, טלי מולנר, להקים מרכז הצלה חינוכי – מרכז משולב להצלת גורי חתולים יחד עם פעילויות חינוכיות לתלמידים ולתושבים. בין השאר כתבה מולנר בהצעתה כי המרכז יקלוט גורי חתולים מגיל אפס עד חודשיים לאחר אישור של המחלקה הווטרינרית העירונית. הגורים יקלטו במרכז, יטופלו על ידי מתנדבים ולאחר הגיעם לעצמאות, יועברו לחצר הצמודה למרכז עד לאימוצם.

ההצעה גררה ביקורת חריפה מצד האופוזיציה, שחבריה לא ממש הבינו איך במציאות הנוכחית צריך להעלות נושא שכזה בישיבת המועצה. "על השבת לא צריך לדבר, יש קואליציה. לחתולים צריך את כל המועצה", עקץ יו"ר מועצת העיר לשעבר, אלון אלרואי. מולנר: "אל תזלזלו בזה. יש מספיק פעילים למען בעלי חיים בעיר שכורעים תחת הנטל, אז תנו לי לסיים והציניות כאן מיותרת".

רודה קבלה על הניסיון לכאורה לטעון כי לאופוזיציה לא אכפת מהנושא: "כולנו אוהבי בעלי חיים ואוהבים את הנפש של כל אחד ואחת, אבל מדירים פה עניינים של אנשים, קודם כל אנשים, ונושאים של ביטחון, חינוך ורווחה לא עולים על סדר היום בגלל עניינים של אגו", אמרה. "יש פה ניסיון מצער לזרות חול בעיני התושבים כאילו לא אכפת לנו מבעלי החיים".

"אף אחד לא אמר שזה לא מעניין אתכם", ענתה מולנר והוסיפה: "אם לא היית יוצאת היו מקריאים את השאילתות שלכם, גם בנושא ביטחון. למה יצאת?".

בסיום, כאמור, קיבל יו"ר האופוזיציה, אבי סלמה, את רשות הדיבור ומתח ביקורת נוקבת על כך שנמנע ממנו ומחבריו להקריא את השאילתות בדיון פתוח לציבור. "לא יהיה הלילה 'ליל מיקרופונים 2' כמו שהיה בפעם הקודמת, מה שהיה מביש עבורנו, עבור העיר ועבור התושבים", אמר בין השאר ואיחל רפואה שלמה לראש העירייה, מרים פיירברג-איכר, שלא נכחה בישיבה. "השאילתות הן כלי דמוקרטי ראשון במעלה ואחד הכלים היחידים שעומדים לרשות חברי האופוזיציה להעלות נושאים ציבוריים חשובים. אנחנו לא עושים זאת מתוך רצון לעכב את הישיבות או להקשות, אלא מתוך תחושת שליחות לפיקוח ולביקורת".

עוד הוסיף אבי סלמה כי "ההקראה וההקדמה של נתוני הרקע וכן את השאילתות עצמן במהלך ישיבות המועצה, על ידי חברי המועצה שכתבו אותן, מהוות חלק מהותי וקריטי בתהליך הזה. שאילתא לא נועדה רק לסמן 'וי', אלא לאפשר לתושבים להבין לעומק מה השאלה, מה מטרתה ומה משמעותה. איננו יכולים לאפשר מצב שדיונים במועצה מתקיימים כדי לסיים כמה שיותר מהר. דיונים מהירים מדי, ללא שקיפות וללא מענה לשאלות התושבים, פוגעים באינטרס הציבורי ובאופי הדמוקרטי של מועצת העיר. אני קורא לכל חברי המועצה לכבד את התהליך".

האם קריאתו אכן תיענה וחברי האופוזיציה ישובו להקריא את השאילתות שכתבו כפי שהיה נהוג בעבר? ימים יגידו.