הצעות, מתחים וסלפי לפני פסח: ישיבת המועצה

ישיבת מועצת העיר האחרונה לפני פסח - ויכוחים על מספר הבמות ביום העצמאות ופטור מחניה לחיילים – בסופה, כולם הצטלמו מחויכים לתמונה חגיגית
הנה דבר די קבוע המאפיין את ישיבות המועצה בנתניה: קשה מאוד לצפות כיצד הן יתפתחו. מצד אחד יכולה להיות הרמת כוסית חגיגית שלאחריה יודיעו כי באווירת החג הושגה הסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה על משיכת השאילתות שתוכננו, אבל מצד שני ההצעות לסדר היום עוררו מהומה גדולה.
הטונים עלו בעקבות הצעה לסדר היום של חברי האופוזיציה - אבי סלמה, עו"ד אירנה ליבשיץ, עו"ד ניבה נקש ונאור אזולאי, בנושא מתן הטבה לחיילים בסדיר ולמילואימניקים, כאשר חברי המועצה ביקשו אישור למתן פטור מלא מאגרת חנייה עבורם.
יו"ר מועצת העיר, דודו סלמה, ביקש למשוך את ההצעה ולהעביר אותה לדיון בוועדת הכספים, בעוד יו"ר האופוזיציה, אבי סלמה, סירב וביקש להעלות להצבעה את ההצעה שלו. הדברים הגיעו לנקודת רתיחה כאשר ראש העירייה, מרים פיירברג איכר, אמרה כי "הרי זה לא מיועד כדי לעזור להם, אלא לעשות כותרת בעיתון" ובהמשך הודיעה כי היא מתנגדת להצעה.
כאן הוסט לחלוטין הדיון לשאלה מי יקבל את הקרדיט אם המהלך אכן יבוצע. "מחפשים להוריד את ההצעות שלנו להצעות לוועדה וברור לנו שהצעות לוועדה לא שוות כלום", הבהיר אבי סלמה. "הצעתי בדיוק מה שדודו סלמה מציע, רק שהוא מציע את זה כיו"ר מועצת העיר. הפריבילגיה הזו לא קיימת בחוק וכדי שהמועצה תחליט לכלול או לא בסדר היום צריך הצבעה".
"אני רוצה לעצור את נדבנות הנפלאה של חלק מחברי המועצה, שהעירייה תוותר ותוותר אבל תשלם ותשלם", פסקה פיירברג איכר. "עם כל הכבוד, זה צריך להיות משהו גורף ונחכה להחלטה של השלטון המקומי. אנחנו לא שונים משום עיר אחרת ואם זה יהיה גורף, זה יהיה גם בנתניה. צריך לזכור שגם ככה תושבי העיר נהנים מ-50% הנחה, והכמה שקלים הללו לא ישנו למילואימניקים. אפשר להמשיך להעלות הצעות פופוליסטיות, אבל אנחנו לא יכולים ולא רוצים לסיים בגירעון".
בסופו של דבר הדברים זכו לגיבוי מהיועצת המשפטית, שאישרה כי ניתן להצביע על משיכת ההצעה לדיון בוועדת הכספים. 16 הצביעו בעד ורק שניים נגד, כך שההצעה ירדה מסדר היום.
כמה במות צריך ביום העצמאות?
דיון נוסף שעורר סערה נולד בעקבות הצעה לסדר היום של חברי המועצה עו"ד אמיה טגה, אבי סלמה, אלון אלרואי, עו"ד ניבה נקש ושלו אלגלי, אודות דיון במכתבם של חברי הקואליציה בנושא בזבוז כספי ציבור לטובת אירועים ראוותנים. על פי ההצעה, מועצת העיר תקיים דיון בנושא המכתב שנשלח ע"י ראשי הקואליציה, ביניהם חברי סיעתה וסגני ראש העיר, לראש העיר בנושא בזבוז כספי ציבור בתחומי העשייה העירוניים לטובת אירוע בערב יום העצמאות.
בין השאר כתבו חברי הקואליציה כי הם מתנגדים להגדלת תקציב המועצה לאירועי יום העצמאות, וציינו כי המצב הביטחוני המורכב מחייב אותנו לנקוט בגישה אחראית ומחושבת בכל הנוגע לניהול המשאבים הכספיים של העיר. עוד נכתב כי נכון יהיה להפנות משאבים לסייע למשפחות שנפגעו מהמצב, כמו גם חיזוק הביטחון האישי והחברתי, ותמיכה במוסדות רווחה מקומיים הזקוקים לסיוע דחוף. בסופו של דבר ביקשו החברים להשאיר רק שתי במות מרכזיות – בכיכר העצמאות ובפארק השלולית.
בדיון דובר על תוספת של כמיליון שקלים שקוצצו מהאגפים השונים, בהם אגף הנוער והצעירים והחינוך הבלתי פורמלי. אבי סלמה הדגיש כי לתת מענה באזורים מועטים ולא בכל העיר זה דבר לא נכון מבחינתו, ובנוסף העלה סוגיה עקרונית ותהה האם היה נדרש כאן עדכון תקציב כי לדבריו עברו כספים מפעולות ברורות של אגפים שונים למקום נקודתי אחד שלא נותן מענה לכולם.
"אני שמח לראות שהקואליציה הוציאה מסמך מהותי שבא להגן על תושבי העיר והכסף הציבורי ומקווה שתמשיכו בקו הזה", אמר אבי סלמה, "במידה ולא, מקווה שתרצו לפרוס את החגיגות לעוד מקומות בעיר כמו סלע, דורה, קריית נורדאו, צפון העיר ואפילו עיר ימים. מבחינה פוליטית, מישהו החליט שיש מקומות מועדפים וכאלה שאפשר להזניח ולכן העליתי הצעה לדון בנושא ולקבל החלטה".
"הדילמה הזו איך להתנהל היא דילמה היסטורית. שואלים למה עושים אירועים במדינה בהון תועפות במעבר חד מיד לאחר יום הזיכרון, ובכל פעם זה עולה לדיון מחדש. אנחנו צריכים להמשיך בחיי שגרה ולא לחיות כאן באבל מתמיד", הגיבה פיירברג איכר. "צריך לזכור בזכות מי אנחנו יכולים לשמוח, לנהל חיי שגרה ולהיות כאן בישיבת מועצה בשקט בלי לרוץ לממ"ד".
עוד הוסיפה ראש העירייה כי בעבר המשטרה הייתה נושאת בעלויות של הבמות, אבל כעת מפילים את העלויות על העירייה. בסופו של דבר, המשטרה הודיעה כי היא מוכנה לשאת בעלות של במה אחת, ואילו העירייה תישא בעלות של שתי במות נוספות כך שבסך הכל יהיו בערב העצמאות שלוש במות – בכיכר העצמאות, בפארק השלולית ובקריית השרון.
"לערב אחד הציבור יכול להרגיש קצת שמחה, אם כי מהולה בעצב, אז למה לקחת את זה ממנו?", סיכמה פיירברג איכר. "הוספנו במה בקריית השרון בגלל הילדים, שמגיעה גם להם קצת שמחה. בסך הכל אין בתוכניות הללו משהו גרנדיוזי, אין זיקוקים ורוב הכסף הולך לתוספות למשטרה שהחליטה שרירותית לממן רק במה אחת".
עוד הוסיפה ראש העירייה כי תדאג להשיב את הסכום שנלקח מתקציב האירועים של מנהלי האגפים מתרומות או בדרך אחרת. חרף השיח כי מדובר במיליון שקלים, בכירים בעירייה סיפרו כי חברי הקואליציה בסך הכל רצו להוציא קצת קיטור, בעוד ראש העירייה לא רצתה שבמזרח העיר לא תהיה במה, ועל כן הוחלט על במה נוספת. לדברי אותם גורמים, מדובר בקיצוץ נמוך יותר בסך של כ-400 אלף שקלים, שיוחזרו בסופו של דבר ממקור תקציבי אחר. כך או אחרת, ההצעה ירדה מסדר היום.
בסיום הישיבה התכנסו יחד חברי הקואליציה והאופוזיציה לתמונה מסורתית משותפת ברוח האחדות ואיחלו זה לזה ולכלל התושבים חג שמח, אבל קשה לומר שהמתיחות בין הצדדים שכחה. להתראות אחרי פסח.