מדוע הוציאה העירייה צו הריסה לבית הכנסת של בית חב"ד?

סערה גדולה בשכונה המתפתחת בצפון העיר: קהילת חב"ד הקימה אוהל תפילה בתקופת הקורונה והגישה בקשה להקצאת שטח קבוע. אולם צו הריסה הוצא למקום. אחד התושבים: "לא פלשנו ולא גנבנו, רק רוצים מקום להתפלל"
כאוס גדול שורר בימים אלה בשכונת כוכב הצפון בנתניה, זאת לאחר שהעירייה הוציאה צו הריסה לבית כנסת של קהילת חב"ד ברחוב שפינוזה בעיר. מדובר באוהל תפילה ומרכז קהילתי עבור מאות משפחות, כאשר לדברי תושבים, מעבר לתפילות מתקיימות במקום פעילויות קהילתיות בחגים על בסיס קבוע לרווחת הילדים והמשפחות.
תחילת הפרשה לפני כחמש שנים, כאשר אוהל התפילה של חב"ד הוקם בשכונה על ידי התושבים בשל הצורך למצוא פתרונות בתקופת הקורונה. "קיבלנו את כל האישורים הדרושים, בהם קונסטרוקטור, חשמל, מים וכמובן אישור מהפיקוח", מבהירה מנהלת קהילת חב"ד בשכונה, הרבנית גאולה לייאנס. לדבריה, כבר בשנת 2021 הוגשה למחלקת הנכסים בעירייה בקשה מסודרת בחתימת התושבים להקצאת קרקע עבור בית כנסת קבוע, אך הבקשה לא זכתה למענה.
בהמשך, אומרים בקהילה, לפני למעלה משנה נוספו קירות לאוהל וחוזקו עם פאנלים מטעמי בטיחות, כאשר במקביל המשיכו התושבים לפנות בכתב לעירייה כדי לברר מה עלה בגורל ההקצאה המבוקשת. לפני כחודש וחצי, ככל הנראה בעקבות תלונה, הוצא לפתע צו הריסה לאוהל התפילה.
במקביל, רב הקהילה ובעלה של גאולה, אהרון לייאנס, ספג התראה לפני קנס מנהלי קצוב על עבירות תכנון ובנייה. בהתראה נדרש הרב לייאנס לפעול לתיקון העבירות לכאורה – הקמת מבנה בעל קירות מפאנל מבודד בגובה של כ-2.5 מטר – והפסקת השימוש האסור בו, אחרת ייקנס בסכום של 250 אלף שקלים.

"אני מנהלת בית ספר שלהבות חב"ד ואהרון הוא ראש מכון להסמכה לרבנות. אנחנו לא עובדים בזה ולא קשורים למבנה שנבנה מתרומות של הקהילה, אלא רק מתנדבים שמעניקים לקהילה את המענה הרוחני ונותנים ערך מוסף כשלוחי חב"ד. זה לא מקום פרטי שלנו", מדגישה גאולה. "איך מוציאים לבעלי אזהרת קנס בטענה לבנייה לא חוקית? מדובר באוהל תפילה לכל דבר וכל טענה לחוסר חוקיות לא נכונה. עשינו הכל לפי הספר והאוהל הוקם בהיתר עם כל האישורים, הפיקוח היה איתנו והעירייה חיברה אותנו למים וחשמל. פתאום התהפכו עלינו".
אזיקים לדלת
הסאגה המורכבת קיבלה לאחרונה תפנית רצינית. בעוד הצו הוצא ליום ראשון, ה-6 באפריל, לתדהמת התושבים השופלים של העירייה הגיעו להרוס את האוהל שלושה ימים קודם לכן, ביום חמישי. התושבים ההמומים הקימו קול צעקה ובנימין כהן, תושב השכונה ואחד ממקימי אוהל התפילה, מיהר לרכבו כדי לחסום את המעבר לאוהל ואף קשר עצמו עם אזיקים לדלת כדי למנוע את ההריסה. במקביל, מיהרו הזוג לייאנס להוציא צו מניעה להריסת המבנה, וקיבלו לכך אישור, לא לפני שנדרשו להפקיד סכום של עשרת אלפים שקלים במזומן.
"לא ברור לי למה העירייה מקשיחה את ליבה ורוצה להרוס את אוהל התפילה שלנו, שמשמש מאות משפחות עם פעילויות נפלאות בחגים עבור כלל הציבור", אומר כהן. "נכון, מדובר במקום זמני ולא מוסדר, אבל אנחנו מבקשים שיאפשרו לנו להתפלל בו עד שנקבל הקצאה עבור מבנה קבוע. חשוב להבין שבכל השכונה אין בית כנסת והכי קרוב נמצא במרחק של קילומטר הליכה, מה שיקשה מאוד על מבוגרים להגיע לשם בשבתות וחגים. לא פלשנו לשטח פרטי של אף אחד ולא גנבנו מאיש, אבל חייבים להקים כאן בית כנסת. אין לנו לאן ללכת".
הדיון בבית משפט השלום בנושא צפוי להתקיים ב-12 במאי.
מעיריית נתניה נמסר בתגובה
מדובר במבנה תפילה שהוקם בתקופת מגפת הקורונה ונועד לתת מענה זמני לקהל המתפללים. בשים לב למגבלות על התקהלות שחלו אותה עת.
לאחרונה, בוצעה במקום בניה חדשה בניגוד לחוק שמחייבת היתר בניה ושנועדה, בין היתר, לקבע את האוהל הזמני, כמבנה קבע. בנסיבות אלה ובשל תלונות שהופנו על ידי תושבים למנהל ההנדסה, נקטה העירייה בהליכי אכיפה על פי חוק ובכלל זה הוצא צו הריסה מנהלי.
העניין נדון בימים אלה בהליך משפטי ועל כן העירייה תגיב לטענות שהועלו בדרך המקובלת ובהתאם להוראות בית המשפט.