האם הילד מוכן לגן עירייה?
מועד תחילת גני הילדים מתקרב ולהורים רבים עולות יותר ויותר שאלות – האם הילד שלי מוכן לגן עירייה? איך להתכונן? איך להכין את הילד למעבר לגן עיריה? איך ניתן להקל על הילד בתקופת ההסתגלות?
לפני שאתם נכנסים ללחץ כדאי שתקראו את המדריך הבא
גני העירייה פועלים עד השעה 14:00 וביום שישי עד 12:45, מספר הילדים לא יעלה על 35 ילדים וצוות הגן כולל בדרך כלל גננת, סייעת, גננת משלימה וסייעת משלימה שמחליפות את הצוות בימים החופשיים שלהן. תהליך הגמילה מחיתולים צריך להסתיים לפני שהילד נכנס לגן עירייה.
מדריכת ההורים הדר בן מאיר המכונה "גברת פלפלת" מספרת על הקשיים שפוקדים את ההורים בתקופה זו "המעבר לגן עירייה הוא מאוד מפחיד- בעיקר להורים. אנחנו (ההורים) עוברים ממסגרת בה אנחנו יודעים שכל היום יש מישהו שרואה את הילד שלנו, יודע מה עובר עליו. הגן הוא גן שאנחנו בחרנו אחרי שעברנו 20 גנים ולחצנו להתקבל לגן הטוב ביותר. גננת שיכולנו לדבר איתה בכל שעה, קיבלנו ממנה תמונות בלייב והיא נישקה בלי סוף את הילד שלנו. היינו בטוחים. פתאום אנחנו צריכים לעבור לגן שבו יש רק שני אנשי צוות, הרבה ילדים, המבנה מאוד גדול, החצר נראית לנו גדולה ומסוכנת ולנו אומרים תשחררו! לא כל כך קל".
אחת השאלות המרכזיות שהורים שואלים את עצמם בשלב זה היא האם הילד שלי מוכן לגן עירייה? הדר בן מאיר מפרטת כמה פרמטרים דרכם נוכל לבחון אם הילד בשל למעבר:
איך להתכונן?
"גברת פלפלת" מסבירה כי מלבד להכין את הילד כדאי גם להכין אותנו ההורים "אנחנו צריכים לעשות הכנה לעצמנו, ההורים וברגע שאתם תהיו מוכנים, לילד יהיה הרבה יותר קל".
1. תנסו כמה שיותר לסמוך על הצוות ולהיות פתוחים לשינוי- ילדים מבינים מסרים, תנועות גוף, מילים הן הרבה פחות רלוונטיות.
2. תספרו לגננת על הילד כדי שאם ישנן נקודות שהן קשות לו, היא תוכל לדעת ואתם תהיו רגועים שסיפרתם.
3. תשתפו פעולה עם הגננת, אל תלכו נגדה- המטרה שלכם היא אותה המטרה- הילד.
4. תכינו את עצמכם לתהליך הסתגלות מחדש אבל לא לרע מכל- תתרגשו מזה שהילד גדל ואל תפחדו מזה.
האם הילד שלי מוכן לגן עירייה?
מלבד השאלות הטכניות הרבות ישנן דילמות נוספות שצפות כאשר הורים מגיעים לשלב זה בחיי הילד. מדריכת ההורים הדר בן מאיר המכונה "גברת פלפלת" מספרת על הקשיים שפוקדים את ההורים בתקופה זו "המעבר לגן עירייה הוא מאוד מפחיד- בעיקר להורים. אנחנו (ההורים) עוברים ממסגרת בה אנחנו יודעים שכל היום יש מישהו שרואה את הילד שלנו, יודע מה עובר עליו. הגן הוא גן שאנחנו בחרנו אחרי שעברנו 20 גנים ולחצנו להתקבל לגן הטוב ביותר. גננת שיכולנו לדבר איתה בכל שעה, קיבלנו ממנה תמונות בלייב והיא נישקה בלי סוף את הילד שלנו. היינו בטוחים. פתאום אנחנו צריכים לעבור לגן שבו יש רק שני אנשי צוות, הרבה ילדים, המבנה מאוד גדול, החצר נראית לנו גדולה ומסוכנת ולנו אומרים תשחררו! לא כל כך קל".
אחת השאלות המרכזיות שהורים שואלים את עצמם בשלב זה היא האם הילד שלי מוכן לגן עירייה? הדר בן מאיר מפרטת כמה פרמטרים דרכם נוכל לבחון אם הילד בשל למעבר:
1. בשלות רגשית- האם הילד מסוגל לדחות סיפוקים, ילד שמסוגל להתמודד עם מצבי תסכול, מתמודד טוב יחסית עם מצבים חדשים. חשוב לדעת שזהו פרמטר שהוא קצת מטעה, מאחר ויש ילדים שבאופן מולד יותר קשה להם עם שינויים- זה לא בהכרח מעיד על הבשלות לגן עירייה, יש ילדים חזקים ברמה הקוגניטיבית- שפתית שיכולים להיות קשיים רגשיים עם התמודדויות מסוימות.
2. בשלות מוטורית- ילד שמסוגל ללכת, לקפוץ, לרוץ, לשבת ולשלוט בצרכיו.
- כדאי לא לחכות לקיץ לגמילה של הילד ולעשות את זה אפילו חצי שנה לפני הכניסה לגן.
3. בשלות שפתית- ילד שמסוגל להביע את רצונותיו.
4. בשלות חברתית- הילד יודע להיכנס למשחק משותף עם ילדים אחרים גם בלי תיווך והתערבות של מבוגר, מסוגל להבין קודים חברתיים בסיסיים ולעמוד בהם.
איך להכין את הילד למעבר לגן עירייה?
"קודם כל נסגור לו כמה שיותר סימני שאלה" אומרת "גברת פלפלת".
1. תראו לו את המבנה שבוע- שבועיים לפני תחילת שנה, לא לפני.
2. תספרו לו מה השם של הגננת והסייעת.
3. אם יש ילדים שהוא מכיר שיהיו איתו בגן, תספרו לו על כך ותפגישו ביניהם גם בקיץ.
4. אם לא מכירים ילדים בגן החדש, שווה לברר (בפייסבוק למשל) מי הולך לגן הזה ולנסות להפגיש כדי שיהיו לילד פנים מוכרות.
5. תספרו לילד מה הולך להיות בגן- אם הוא בצהרון אז תספרו לו שבצהרון יש גננת אחרת, הוא יאכל שם צהריים וכו'.
6. תכינו את הילד לטקס קבוע בפרידה (ציור משותף, סיפור קצר, משחק בפינת בובות), תנו נשיקה ותלכו. גם אם הוא בוכה אתם תלכו- זה ייצור אצל הילד ביטחון שכמו שאתם הולכים אז ככה גם אתם חוזרים. אתם יכולים לעמוד מחוץ לדלת ולשמוע ששנייה אחרי הוא כבר נרגע.
7. עבדו עם הילד על עצמאותו- הורדה והרמה של מכנסיים ותחתונים בשירותים, ניגוב הישבן, שטיפת ידיים, אכילה עצמאית, חליצה ונעילה של נעליים, סידור משחקים.
8. שנת צהריים- לצערם וגם הרבה פעמים לשמחתם של ההורים, הילדים בגן עירייה לרוב לא ישנים שנת צהריים. למרות שהם כן זקוקים למנוחה מסוימת. כדאי להכין את הילד וכבר שבוע, 10 ימים לפני תחילת השנה להוריד את שנת הצהריים. זה יעזור להם להתרגל מהר יותר לשינויים בשעות השינה.
איך ניתן להקל על הילד בתקופת ההסתגלות?
1. השתדלו לא להעמיס בשינויים נוספים בתקופה זו. שימו לב שבשבוע שבועיים הראשונים הילד יהיה מאוד עייף. גם בגלל החוסר בשנת הצהריים וגם בגלל שישנם המון גירויים ודברים חדשים להכיל.
2. הקפידו על ארוחה קטנה בבוקר לפני ההגעה לגן. ברוב גני העירייה ארוחת הבוקר היא מאוחרת יחסית
3. כדי לגרום לילד לספר לכם מה עשה בגן או איך היה לו בגן, תספרו לו מה אתם עשיתם בעבודה, אם אתם יודעים על פעילות מסוימת שעשו אז תשאלו אותו עליה. שאלות ממוקדות ושיתוף שלכם ההורים יגרמו לו לספר ולהיפתח.
4. רגרסיות קורות וזה בסדר. למשל שימוש במוצץ, הרטבות, תינוקיות וכו'. אל תכעסו, תכילו ותחזירו לאט לאט לגבולות. שימו לב שכשיש שינוי מחוץ לבית או שינוי שהילד אינו מסוגל לשלוט עליו, הסדר בבית, הגבולות והחוקים הם מה ששומרים עליו בטוח.
5. אם אתם מרגישים שלילד קשה, תדברו איתו על המעבר ועל הקושי אבל אל תכניסו לו רגשות שלכם שאולי אינם קיימים אצלו.
והכי חשוב, שיהיה לכל ההורים ובעיקר לילדים בהצלחה בדרך החדשה ממערכת "נתניה נט".