בית רחוק מהבית: 'הבית של לאה' עבור חיילים בודדים בנתניה
'הבית של לאה', הממוקם במתחם המעונות במכללה האקדמית נתניה, הפך למקלט ייחודי עבור חיילים בודדים, שעזבו את בתיהם ומשפחותיהם כדי להגיע לישראל. הבית מעניק תמיכה מלאה ל-70 חיילים מ-17 מדינות – מכביסה ועד ציוד צבאי. דמי כץ, שהקים את הפרויקט לזכרה של אימו, לאה: "השליחות שלי עוסקת בעלייה. כל צעיר יהודי צריך לדעת שיש לו מקום בארץ"
במציאות המורכבת של הציבור הישראלי בכלל וחיילי צה"ל בפרט, נעים לראות מיזם שכל כולו עשייה ונתינה עבור חיילים בודדים. תכירו את 'הבית של לאה' – בית לכל דבר ועניין עבור חיילים בודדים הדואג לכל צרכיהם. במסגרת הפרויקט, הממוקם במתחם המעונות של המכללה האקדמית נתניה, ישנם 70 חיילים מ-17 מדינות, בהן ארגנטינה, ברזיל, צרפת, דרום אפריקה וארה"ב, והיד עוד נטויה.
'הבית של לאה' נולד מתוך רצון לכבד את זכרה של לאה כץ ז"ל, אישה שחרטה על לוח ליבה את ערכי המסירות והמחויבות למשפחתה ולקהילתה. בהשראת מורשתה, החליטה משפחתה בראשות הבן דמי (דמיאן) כץ, להקים מקום, המעניק לחיילים הבודדים את מה שהם צריכים יותר מכל - בית. המשתתף הראשון בפרויקט היה בן דודו של דמי, איזיקיאל פכטר, שהיה בבחינת 'ניסוי ראשוני', כאשר החוויה שלו סייעה לעצב את המודל שמלווה כיום עשרות צעירים.
בבית של לאה מספקים לחיילים הבודדים רשת תמיכה הכוללת דירות נוחות ומאובזרות עם חדר פרטי, מטבח וחללים משותפים, ציוד צבאי מלא, בכלל זה תרמילים, ביגוד תרמי ואביזרים חיוניים לשירותם בצבא, שירותי כביסה וכן גישה למתקני הספורט במכללה כמו חדר הכושר, מגרש הטניס והבריכה. בנוסף, הם נהנים מפעילויות חברתיות וקהילתיות דוגמת ארוחות שבת, חגיגות יהודיות, טיולים ואירועים קבוצתיים שמחזקים את תחושת הקהילה, זאת לצד ליווי מקצועי ורגשי הכולל תמיכה קבועה לאורך כל השירות, הן בהיבטים לוגיסטיים והן רגשיים.
אשר לאכסנייה במכללת נתניה, הרי שבימים אלה נרקם שיתוף פעולה, במסגרתו צפויים החיילים הבודדים ליהנות מהכשרה אקדמית בדמות שני קורסים בחינם כהכנה לעתידם. חשוב לציין כי לכל אחד מ-70 החיילים יש משפחה מאמצת שמעניקה לו תמיכה רגשית, חברה וחום ביתי. בנוסף, ישנו צוות של 15 משפחות מתנדבות הפועלות בפרויקט באופן פעיל. זאת ועוד, הפרויקט נהנה מתמיכה קהילתית ועובד בשיתוף פעולה עם חמישה בתי ספר מקומיים ושבעה בתי כנסת המסייעים לפרויקט בדרכים שונות ומאחדים את קהילת נתניה.
בפרויקט מתגאים בכך שכ-70% מהחיילים משרתים בקרבי, כאשר חייל אחד כבר סיים קורס קצינים בזכות התמיכה שקיבל, ואילו חמישה נוספים הביעו עניין לצאת לקצונה. כמו כן, רבים מהם מתקדמים לתפקידים פיקודיים.
"החזון של הפרויקט הוא להיות נקודת מוצא לכל צעיר יהודי בעולם ולשקול את ישראל כביתו", אומר דמי כץ, יליד ארגנטינה שעלה ארצה לפני ארבע שנים. "המטרה שלנו היא להגיע ל-100 חיילים ראשונים עד סוף השנה, להמשיך לגדול ותוך שנתיים להגיע לפחות ל-400 חיילים בודדים, תוך שמירה על המחויבות שלנו להיות יותר מסתם גג, אלא להיות משפחה".
יש להדגיש כי הפרויקט ממומן הודות להסכם מפתח עם חברת ISTA, המסבסדת את עלות השכירות, וכן תודות לתמיכה באמצעות תרומות נדיבות מהקהילה המקומית והבינלאומית. בנוסף, נהנה הפרויקט מתמיכתה של עיריית נתניה ומוסדות ממשלתיים נוספים, שמסייעים להפוך את הפרויקט הזה לאפשרי במטרה להעניק לחיילים הבודדים את כל מה שהם צריכים.
"השליחות שלי עוסקת בכל מה שקשור לעלייה ואני חושב שההווה והעתיד הם הצעירים שלנו. אם נבנה נכון את המעטפת כדי לקבל את כל היהודים הצעירים בעולם, נוכל להעלות אותם ארצה וזה יהיה טוב לצה"ל ולמדינת ישראל", מסכם כץ. "אין לי ספק שאמא שלי הייתה גאה מאוד בכל הדברים שאני עושה, והפרויקט הזה עושה לה הרבה כבוד. בסופו של דבר, כל צעיר יהודי צריך לדעת שיש לו מקום פה בארץ ישראל, ולשם אנחנו שואפים להוביל את הבית של לאה. לשמחתי הצלחנו לבנות סביבה שמקבלת את פניהם של החיילים ומשלבת אותם בחיי נתניה, ויחד אנו בונים מרחב שבו הצעירים הללו יכולים לצמוח, לשרת בצבא ולהרגיש בבית".