נתניה הפכה לעיר מובילה באנרגיה סולארית
עם שני פרויקטים אנרגטיים מרכזים לחיסכון של עשרות מיליוני שקלים לקופת העירייה, הפך עו"ד אדיר בנימיני, הממונה על אגף איכות הסביבה, את נתניה לעיר המובילה בארץ באנרגיה סולארית
האם גורם המחזיק בפטנט לטכנולוגיה חדשה המותאמת לעיר, ואשר מסוגלת להפיק חשמל באמצעות הרוח, בדרך להצטרף למהלך שמיצב את נתניה כעיר המובילה באנרגיה סולארית? לדברי עו"ד אדיר בנימיני, המשמש כיו"ר ועדת משנה לתו"ב והממונה על איכותהסביבה, התשובה היא חיובית – בכפוף לעוד מספר בדיקות היתכנות.
במהלך השנים האחרונות התקינה נתניה עשרות מערכות סולאריות על גגות מוסדות חינוך, מתקני ספורט ומבני ציבור. זהו הפרויקט הגדול ביותר בישראל להתקנת מערכות מסוג זה על מבנים ציבוריים. מה שהעניק לעיר את התואר המכובד: העיר המובילה בישראל באנרגיה סולארית. מעבר להיבט האקולוגי, המשמעות היא חיסכון כספי בעשרות מיליוני שקלים לקופה הציבורית. לכך יש להוסיף המהלך בו הוחלפו אלפי נורות תאורת רחוב בעיר לתאורת "לד" חסכונית.
"מתוקף תפקידי, כמי שמוביל את הפרויקט, חתמתי על למעלה משלושים היתרים להקמת גגות סולארים על גגות בתי ספר ועוד בחמישים אתרים ציבוריים נוספים. היד עוד נטויה שכן בסך הכל אותרו למעלה משלוש מאות אתרים נוספים שנמצאים בתהליכי תכנון", אומר עו"ד בנימיני (סיעת יש עתיד). "מעבר לחיסכון הכספי האדיר לקופה העירונית, התרומה להגנת הסביבה קריטית. המערכות הסולאריות ייצרו אנרגיה ירוקה באמצעות קליטת קרני השמש ויאפשרו ייצור של כ-66 מגה וואט בשנה. הוא שווה ערך לנטיעה של כ-16 מיליון עצים וחיסכון של כ-12 מיליון ליטר דלק. על פי הערכות של הגזברות העירונית בשנים הקרובות יחסכו עלויות חשמל בעלות כוללת של עשרות מיליוני שקלים".
כיצד המערכות הסולריות המותקנות בבתי ספר מסייעות ותורמות גם לספורט?
"קירוי של מגרשי ספורט פתוחים בבתי ספר עם גג שהוא מערכת סולארית, גם מייצר חשמל בדרך שחוסכת המון כסף וגם מאפשרת לילדים בבתי הספר לשחק במגרשים בכל תנאי מזג האוויר – כי יש קירוי והצללה מלאה. וגם, כפי שסיפרו לי מנהלות בתי ספר, הזדמנות ללמד את התלמידים על אנרגיה ירוקה. הפרויקט מבוצע באמצעות חברות "וולטה סולאר" הישראלית וחברת החשמל הצרפתית (EDF), תוך עמידה בכלל התקנים המחמירים ביותר של משרדי הממשלה, על פי כלל ההנחיות והתקנות הנוגעות לבטיחות ולקרינה המחמירות יותר".
כיצד עשוי פטנט המשלב טכנולוגיית ייצור חשמל אורבני מרוח להשתלב בעיר והאם זו מהפכה?
"אכן נפגשתי בשבוע שעבר עם גורם נוסף, המחזיק בפטנט לטכנולוגיה חדישה המסוגלת להפיק חשמל באמצעות הרוח, באמצעים המשתלבים עם הסביבה האורבנית. ברגע שהתוכנית הזו תצא אל הפועל תוכל העיר נתניה להגיע לעצמאות אנרגטית ותהיה פחות תלויה בחברת החשמל לצורך הפעלת תאורת הרחובות והרמזורים, בהם הותקנו נורות "לד" חסכניות באנרגיה, בעל שרידות ארוכה יותר באופן משמעותי וידידותיות לסביבה".