הצלה כפולה: התרומה הנוספת והמפתיעה של תושב נתניה להצלת חיים אלבום פרטי

אסף חודרה מנתניה תרם לפני כשנתיים וחצי מח עצם והציל את חייה של אישה כבת 60. לאחרונה הופתע לקבל טלפון נוסף ממחלקת התרומות בהדסה עין כרם, התבקש לתרום עבור אותה אישה לימפוציטים לחיזוק המערכת החיסונית ונענה בשמחה. עכשיו הוא מבקש להעלות מודעות לתרומת דגימת DNA ויודע בדיוק כיצד לנהוג אם יתבקש לתרום גם בפעם הבאה 

אסף חודרה משכונת עיר ימים בנתניה ודאי לא חשב להתהדר בתואר 'המציל הלאומי', אבל בהחלט מהווה דוגמה ומופת לאדם שפשוט מעוניין לסייע ולעזור לאחר בכלים הצנועים העומדים לרשותו.

לפני כשנתיים וחצי פרסמנו כאן את סיפורו של חודרה, שתרם בעבר דגימת DNA במסגרת מבצע ארצי לחיפוש תרומה עבור ילד חולה סרטן. שנים לאחר מכן נמצא מתאים לתרומת מח עצם עבור חולה והתבשר כי הוא היחיד בעל התאמה מלאה מבין כ-40 מיליון איש במאגר העולמי. לאחר הפרוצדורה הדרושה התרומה התבצעה בהצלחה וחייה של אותה חולה ניצלו.

חשוב לציין שעל פי התקן הבינלאומי, אין כל אפשרות לתת אינפורמציה על החולה, ולחודרה נאמר רק כי מדובר באישה בת 60. חרף אי הוודאות, הוא נרתם מיידית לתהליך ונקבע עבורו מועד לאיסוף מח העצם. "לא הייתה לי התלבטות אפילו לשנייה", סיפר אז.

שיחה לתאילנד

לסיפור של חודרה היה לאחרונה המשך מפתיע, כאשר התברר כי אותה אישה זקוקה לתרומת לימפוציטים – תאי דם לבנים, למען חיזוק המערכת החיסונית. "לפני מספר חודשים התקשרה אלי המתאמת ממאגר מח העצם בהדסה עין כרם ואמרו לי שזקוקים לתרומה נוספת", הוא משחזר. "הייתי בחופשה בתאילנד ועדכנתי אותם במועד החזרה".

כשנחת בארץ ושב לביתו כבר חיכתה לו מונית שלקחה אותו לעשות בדיקות דם. "בהתחלה הבדיקות יצאו לא טוב ועשו לי שלוש בדיקות כדי לראות שאני מאוזן, בכל פעם 5-6 מבחנות", מתאר חודרה. "רצו לקבוע בדיקה נוספת אבל אני מורה נהיגה ולא מצאנו זמן מתאים. לכן הגיע מתנדב מעמותת 'ידידים' למגרש הטסטים, עשו לי בדיקת דם ולקחו אותה מיד להדסה".

לאחר שבדיקותיו נמצאו תקינות, בראשון האחרון המתינה מונית בשעה 7 בבוקר עבור חודרה ורעייתו, ולקחה אותם להדסה. "כשאתה מגיע מכינים לך כל מה שצריך, רק תבוא", הוא מוסיף בחיוך. "קיבלנו ארוחת בוקר ברולדין עם קפה, שייקים וכל הפינוקים".

אנשים בנתניה - הצלה כפולה: התרומה הנוספת והמפתיעה של תושב נתניה להצלת חיים

בהמשך עבר בדיקות דם נוספות, לאחריהן חובר למכונת צנטריפוגה עם צינורות בשתי ידיו וללא יכולת לזוז במשך חמש שעות. מדובר במתקן להפרדת חומרים, בעיקר חלקיקים זעירים, המרחפים בנוזל באמצעות סיבוב הדגימות. "שואבים את כל הדם שלוש פעמים והמכונה מסננת את הדם ולוקחת את הלימפוציטים הדרושים", הוא אומר.

במהלך התהליך אי אפשר אפילו ללכת לשירותים, וכדי להזכיר באיזו תקופה אנחנו חיים, בזמן התרומה החלו גם אזעקות, כשלאסף ולצוות שעמו אין אפשרות פיזית להתפנות למרחב מוגן. לשמחת כולם, הכל עבר בשלום.

"אני רוצה לשבח את מחלקת תרומת מח עצם בהדסה עין כרם ואת המתאמת עדן. כולם שם עושים עבודת קודש ועובדים קשה יום-יום כדי להציל חיי אדם. אין ספק שהם עושים עבודה טובה ויעילה מאוד ומגיע להם כל הכבוד", אומר חודרה.

חששת קצת כשפתאום חזרו אליך עם סיפור שהסתיים לכאורה לפני שנתיים וחצי?

"לא היה לי שום חשש. קצת חוסר נעימות ויום שלם בבית חולים עם הרבה בדיקות דם. זה לא כיף, אבל מה זה מול הצלת חיי אדם? קיבלתי הרבה תגובות מפרגנות וכינו אותי צדיק, אבל לי חשוב יותר להעלות מודעות למאגר הזה. אם אנשים רק ייתנו דגימת DNA, הדם שלהם יכול להציל חיים של אחרים וההליך לא כזה מסובך. אני יודע שהרבה חיילים היום תורמים דגימה בבקו"ם, וחשוב להגדיל את המאגר ככל האפשר לשעת הצורך. אנשים צריכים לדעת שיוכלו להציל חיים של אדם אחר במינימום מאמץ".

אתה כבר דרוך לפעם הבאה?

"ברור, אין שום בעיה. תחשוב שחלק מהגוף שלך עזר להציל חיים – זו הרגשה נפלאה. אין לי ספק שאם יקראו לי שוב בעוד שנה, אגיע לתרום".