ספריה בנתניה נתניה, העיר שקוראת ספרים תמונה: רשת הספריות

הספריות העירוניות בנתניה הן כבר מזמן לא רק מקום להשאלת ספרים. מספר המנויים נמצא בעלייה מתמדת והספריות מציעות למבקרים מגוון רב של פעילויות תרבותיות כמו השאלת סרטים, משחקיות, הפעלות לילדים והרצאות למבוגרים

במקרה של העיר נתניה, המספרים מספרים את כל הסיפור. 

בשנת 2014 ביקרו בספריות בעיר 346 אלף מבקרים. 28 אלף קוראים שאלו כ- 300 אלף ספרים, וכ- 72,000 תלמידים וסטודנטים מכל הגילאים, השתמשו במרחבי הלמידה של הספריות. בחוגים, הרצאות, סדנאות ומופעים, שמפעילה רשת הספריות העירונית, השתתפו כ- 12 אלף תושבים, ובשעות הסיפור וההצגות לילדים צפו כ- 15,000 ילדים והורים.
"לכל אחד ואחת מן המבקרים בספריות יש קול ייחודי, רצון משלו, וצורך ספציפי", אמרה לאה אלון, מנהלת רשת הספריות העירוניות. "כל אלה נענים בחיוך ובנועם עם הרבה רצון טוב ומקצועיות על ידי צוות העובדים".

עיצוב וסטייל - נתניה, העיר שקוראת ספרים

תקציב הספריות העירוניות בנתניה, עומד השנה, על 8 מיליון שקלים 

חוק הספריות שעבר בכנסת ב-2007, ביטל את דמי הקריאה ובמקביל הגדיל את תקציב הספריות העירונית באופן ניכר. בשנת 2015 עומד תקציב הספריות העירונית בנתניה, על כשמונה מיליון שקלים, כאשר חלקו מגיע מהקצבה העירונית וחלקו מהקצבה של משרד התרבות. התוצאה, היא עלייה משמעותית במספר השאלות הספרים, ועלייה במספר המבקרים.

ביקוש אינו תואם את היצע בספריית רמת פולג

השינויים בחוק, "והאטרקציות" החדשות שמציעות הספריות, דוגמת אירועי פנאי ותרבות, הגדילו אומנם, את מספר המבקרים. אך לא כל הספריות בעיר, כך מתברר, עומדות בביקוש ההולך והגדל. 
"הספרייה הקטנה ליד הקאנטרי ברמת פולג הישנה, היא רק לספרים בעברית ", אמר תושב השכונה. "אין שם ספרים ברוסית ובצרפתית, אין חדר ילדים להכנת שיעורי בית. הספרייה הזאת אולי התאימה פעם, בתקופה כששכונת פולג, הייתה עדיין שכונת וילות קטנה. אבל היום המצב הזה שונה לחלוטין. נוספו בנייני קומות ברמת פולג, נבנתה שכונת עיר ימים. מדובר בעשרות אלפי תושבים, שלפחות חלק מהם, היו שמחים להשתמש בספרייה השכונתית".

עיצוב וסטייל - נתניה, העיר שקוראת ספרים

ספרייה בקריית נורדאו לא מונגשת 

טענה נוספת נשמעת ביחס לחוסר הנגישות של הספרייה בשכונת קריית נורדאו. הספרייה ע"ש נדיבי ברח' קצנלסון, שופצה לפני שנתיים, והתחדשה בגרם המדרגות החדש, ובריהוט חדש ומושקע. המקום אומנם, חם ומזמין, אך אינו נגיש לנכים ולאימהות עם עגלות תינוק.

תגובת העירייה 

אנו רואים חשיבות רבה בפיתוח תחום ההנגשה במרחב הציבורי, בתוך כך פנתה העירייה למשרדי הממשלה בבקשה לקבלת תקציבים לנושא. כידוע, התקנות מאפשרות ביצוע עבודות הנגישות בשלבים, כאשר מדובר בסדרי נגישות שעלותם גבוהה- ואנו פועלים בנושא המצוי על סדר יומה של העירייה.
באשר לספריות, נזכיר כי 3 ספריות גדולות: כותר רבין במזרח נתניה, גלי ים ושדרות בנימין- הינן נגישות. כידוע, לפני כשנה שינתה ספריית ק. נורדאו את פניה ללא הכר. במסגרת זו התבצעו שינויים פונקציונליים, הוחלפו מדרגות הכניסה, נבנו מדרגות חירום והוחלף הריהוט – כמו כן קבלה הספרייה עדיפות מבחינת סדרי העדיפויות של העמותה לחינוך בלתי פורמאלי לעניין הנגישות. נציין כי במרחק לא רב משם ממוקם מדיה-טק גלי ים ברח' לוי אשכול. ספריה זו מונגשת ומקבלת קוראים ומשתמשים, הבוחרים להשתמש בה, מכל דרום העיר.
בעניין ספריה נוספת בדרום העיר - בימים אלו אנו נפגשים עם הגורמים המקצועיים לצורך בחינת הנושא.
(יש לציין, כי הספרייה ברמת פולג מופעלת נכון להיום בהתנדבות)