קרן שח"ף מתריעה: "הורי נתניה, היכונו למינוס הגדול"
המשכורת הממוצעת בנתניה היא 7,919 ₪ ואילו ההוצאה הממוצעת למשפחה בחודשי הקיץ היא כעשרת אלפים ₪. המשמעות: מינוס גדול
בעוד פחות משבועיים יחל החופש הגדול, לשמחת הילדים אך פחות לשמחתם של ההורים, לאור ההוצאות הגבוהות הצפויות להם במהלך חודשיים אלו.
על פי נתוני קרן שח"ף המתבססים על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לשנת 2014 ההכנסה הממוצעת לשכירים בנתניה היא 7,919 ₪. לעומת זאת, ההוצאה המשפחתית הממוצעת בחופש הגדול היא כ- 10 אלפים ₪. המשמעות היא, כי הורה במשפחה ממוצעת בנתניה בה שלושה ילדים, יוציא את מרבית שכרו בחודשיים אלה על פעילויות לילדים בחופש הגדול.
איך מגיעים לסכום כל כך גבוה של הוצאות?
מחירה של קייטנה ממוצעת לכל ילד תעלה כ- 1,500 ₪, ובסה"כ – 4,500 ₪ למשפחה. סרט בקולנוע, כולל פופקורן ושתייה לילדים, יעלה למשפחה כ- 200 ₪. בהנחה ובחופשה תלך המשפחה לארבעה סרטים, הגענו כבר להוצאה של 800 ₪. בנוסף, ילדים מבלים הרבה מחוץ לבית במהלך החופש ולכן הם אוכלים הרבה בחוץ. מנה ממוצעת של מזון מהיר לילד עולה כ- 35 ₪. בהנחה שכל ילד אוכל בחוץ פעמיים בשבוע, ההוצאה המסתכמת לסך החופש הגדול היא כ- 1,600 ₪.
כמו כן במהלך החופש הגדול הורים נוהגים לקחת את ילדיהם לבילויים באטרקציות שונות כמו לונה פארקים, גני חיות, ג'ימבורי, בריכה ועוד, שהתשלום עבורם נע בין 40 ל- 120 שקל עבור כל ילד ובחישוב מהיר, כ-300 שקל לבילוי משפחתי ממוצע שמסתכמים בכ- 2,000 ₪ בתקופת הקיץ.
אם נוסיף למשוואה את מחירי הדלק לטיולים ברחבי הארץ ואת חשבון החשמל התופח בעקבות הדלקת המזגן, מגיעים בקלות לתוספת של למעלה מעשרת אלפים ₪ בהוצאות המחייה במהלך חודשי החופש הגדול. כמובן שלא לקחנו בחשבון גם את החופשות המשפחתיות בארץ או בחו"ל שעולות אלפי שקלים למשפחה, וגם לא את הוצאות הבייביסיטר שהורים נאלצים לשלם לאור העובדה שבמהלך החופש הגדול הם עובדים כרגיל.
פרוייקטים מסובסדים
קהילות הצעירים בהן תומכת קרן שח"ף, מפעילות מגוון פרויקטים במהלך כל השנה ובעיקר בחופשים ובחגים במטרה לשנות זאת ולהפוך את החופשות של הילדים מעול להורים לחוויה משותפת למשפחות המתגוררות באזורם. כך למשל, מפעילים חברי הקהילות קייטנות לילדים במחירים מינימאליים, מעלים הצגות לילדים ולמבוגרים בחינם, עורכים פסטיבלי רחוב לתושבים ללא תשלום, מקימים מועדוני נוער בכדי למנוע מהם מלשוטט ברחובות ועוד. מטרתם של חברי הקהילות היא לאפשר לתושבי הפריפריה להנות מתכניות המתאימות להם מבלי לקרוע את הכיס ותוך שיתופם המלא בתכנון ובפעילות עצמה.
ד"ר חיה ג'משי, מנכ"ל קרן שח"ף: "המדינה לא יכולה להתעלם מההוצאות הלא הגיוניות של המשפחה ממוצעת בחופש הגדול. אם היו מפעילים את קהילות הצעירים בכדי לקדם מקומות ופעילויות לילדים במחירים שפויים ותוך העשרת עולמן התרבותי, ההורים לא היו נאלצים להוציא את כל משכורותיהם בכדי לבדר את ילדיהם הנמצאים בחופשה".