ראיון עם מנכ"ל עיריית נתניה על הערכות נתניה למלחמה
תרגילי החירום, תגבור המוקד העירוני, ההחלטות באשר לקיום אירועים, פעילות הרווחה ושיתופי הפעולה עם גורמי הביטחון. על רקע החשש ממלחמה כוללת, מנכ"ל עיריית נתניה, יורם כהן, עונה על כל השאלות
על רקע החשש הכבד מהסלמה ופריצתה של מלחמה כוללת, חשוב לבחון כיצד נערכים בנתניה לימים הלא פשוטים הצפויים לנו. מנכ"ל העירייה, יורם כהן, התפנה השבוע לראיון נרחב לאתר 'נתניה נט' וענה על כל השאלות הקשות – מההתאמות שנעשו למוקד העירוני, עבור במצב המקלטים ועד הפעילות המוגברת של המשטרה והרווחה שערוכים לכל תרחיש.
יורם, איך נערכים בנתניה לתרחיש של מלחמה כוללת?
"עיריית נתניה מקיימת תרגילי חירום עם תרחישים שונים יחד עם פיקוד העורף, משטרת ישראל, כיבוי אש ומד"א. תרגילים אלה מתקיימים באופן שוטף עוד לפני פרוץ המלחמה. מאז השבעה באוקטובר פתחה העירייה מרכז הפעלה ומקיימת הערכות מצב באופן שוטף עם כל גורמי הביטחון וכל גורמי העירייה בחירום, כאשר בראש סדרי העדיפויות שמירה על ביטחונם של תושבי העיר ומתן מענה מהיר ויעיל ככל הניתן לכל מקרה חירום בשילוב זרועות עם כל גורמי הביטחון.
"העירייה מפיצה לתושבים הנחיות באופן שוטף בהתאם להתפתחויות בכל הפלטפורמות, כאשר לפני מספר חודשים הפקנו חוברת עם מדריך מלא לתושבים לשעת חירום ובה כל המידע החיוני – הצטיידות אישית, מידע על תמיכה בילדים ובאנשים עם מוגבלויות בשעת חירום, מידע על חלוקת העיר לרובעים, מידע על המקלטים הציבוריים ומיקומם, מידע על המיגוניות הפזורות במרחב הציבורי, מידע על תכנית מיגון רשותית לאוכלוסייה חסרת מיגון ועוד".
האם נעשו שינויים והתאמות למוקד העירוני על מנת לתת מענה לתושבים?
"המוקד העירוני עובד 24/7 בשגרה ובחירום באופן מתוגבר. בשעת חירום המוקד העירוני מתוגבר במוקדנים אשר נותנים מענה לתושבי העיר בשיחות טלפוניות במוקד 106, בוואצאפ העירוני ומתן מענה מהיר וזמין ברשתות החברתיות – פייסבוק ואינסטגרם. בנוסף, המוקד העירוני מאויש בעת חירום בדוברי שפות לטובת ציבור העולים החדשים".
לאחרונה עלו טענות שיש מקלטים שנעשים בהם שימושים שונים. האם הנושא טופל וישנו פיקוח ובקרה על המקלטים?
"בהתאם לנוהל שנקבע ע"י העירייה ופיקוד העורף, משמשים חלק מהמקלטים גם כבתי כנסת ומועדוני נוער בעת שגרה. המקלטים מסודרים ומאובזרים לצרכי התושבים. בעת חירום, כל המקלטים נפתחים עבור הציבור ע"פ הנחיות פיקוד העורף".
כמה מקלטים יש בנתניה והאם כולם ערוכים לקלוט תושבים בשעת הצורך?
"ברחבי העיר 75 מקלטים ציבוריים מסודרים ומוכנים לשעת חירום. מידע על מיקומם ודרכי הגעה ניתן למצוא באתר האינטרנט העירוני ובחוברת שהפיקה העירייה והפיצה לתושבים במסרונים 'המדריך המלא לתושב לשעת חירום'. כל תושב שעדיין אינו יודע היכן נמצא המקלט הקרוב למקום מגוריו, יכול לפנות למוקד 106 ולקבל את כל המידע או לבדוק באתר האינטרנט העירוני".
האם השיטור העירוני והסיורים תוגברו בימים האחרונים בעקבות המצב והאם יש הנחיות מיוחדות לשוטרים ולסיירים?
"העירייה פועלת בהתאם להערכות מצב שוטפות עם פיקוד העורף ומשטרת ישראל ובהתאם לכך מתקבלות החלטות והנחיות מיוחדות. מינהל האכיפה מקיים סיורים שוטפים ברחבי העיר- סיורים יזומים וסיורים ע"פ קריאת מוקד - ובפרט במקומות הומים, בקרבת מוסדות חינוך, לצד בדיקות באתרי בניה ובמקומות נוספים, כל זאת למען הגברת תחושת הביטחון של תושבי העיר. אנו בתקופה רגישה ופועלים בשיתוף פעולה מלא עם משטרת ישראל ובהתאם להנחיות".
האם ישנם אירועים עירוניים שבוטלו מבעוד מועד מחשש להסלמה?
"ההחלטה אם לקיים אירועים או לא מתקבלת ע"פ הנחיות פיקוד העורף ולפי המצב הביטחוני המשתנה מדי יום, כפי שאנו רואים בשנה האחרונה. ביטחונם של תושבי נתניה הוא החשוב ביותר והוא בראש סדרי העדיפויות. לצד זאת, ככל שפיקוד העורף מאפשר קיום אירועים, אנו מאמינים כי חשוב לחזק את החוסן הלאומי ע"י קיום שגרת חירום וניתן לראות כי בקיץ האחרון התקיימו פסטיבלים מוצלחים בנתניה, הופעות ואירועים לקהל הרחב אשר הגיע ונהנה והיה זקוק לכמה רגעים של אתנחתא מהמצב הקשה בו אנו נמצאים כבר כמעט שנה".
האם מערך הרווחה ערוך ומתוגבר לסייע לתושבים במקרים של חרדה ומתן מענה מיידי בשעת הצורך?
"מינהל הרווחה בעירייה פועל מסביב לשעון מהשבעה באוקטובר. בתחילה העניק מינהל הרווחה מענה, טיפול וסיוע לאנשים שאיבדו את היקר להם מכל או לבני משפחה של חטופים. לצד זאת, הוקם 'מרכז טליה'- טיפול, ליווי והכוונה בדיוק למטרה- מתן מענה וסיוע לאנשים הסובלים מחרדה כתוצאה מהמלחמה. במקביל, מינהל הרווחה מפנה גם לעמך-מענה נפשי במימון הביטוח הלאומי. בנוסף, ניתן מענה גם לילדים הזקוקים לסיוע נפשי מהשירות הפסיכולוגי החינוכי (שפ"ח)".
לסיום, מה המסר שלך לתושבי העיר על רקע אי הוודאות הכללית והחשש מפריצתה של מלחמה כוללת?
"כולנו עוברים ימים קשים ומטלטלים מהשבעה באוקטובר, ימים בהם החדשות קשות ומשתנות מיום ליום ולפעמים משעה לשעה. אין לנו ברירה, אלא להמשיך ולנהל שגרת מלחמה ולהיצמד להנחיות של פיקוד העורף, כי כבר הוכח שהן מצילות חיים. בהזדמנות זו אאחל שנה טובה לכל תושבי נתניה, שתהא זו שנה של אחדות ותקווה עם תפילה לשובם של כל החטופים, החלמת כל הפצועים והצלחת חיילי צה"ל. אנחנו ננצח!!".