האם אולפן העולים היחיד בנתניה ייסגר?
באופוזיציה גילו כי האולפן העירוני, הצמוד לבית הספר 'ברקאי', צפוי להיסגר במאי הקרוב. אלא שבמקביל, נודע כי טרם נמצאה אלטרנטיבה, בעוד כיתות האולפן כבר הובטחו לבית הספר בשנת הלימודים הבאה. האם משרד הקליטה מודע לנושא ומה יעלה בגורל אלפי עולים הזכאים ללימודי אולפן? כל הפרטים
האם נתניה תישאר בעוד מספר חודשים ללא אולפן עירוני פעיל? זה החשש העיקרי של חברת האופוזיציה, עו"ד אירנה ליבשיץ, שהעלתה שאילתה נוקבת בנושא בישיבת המועצה האחרונה. לדבריה, נתניה נושאת סטאטוס של 'עיר קולטת עליה', המעניק לעיר זכויות והטבות, לרבות תקציבים של כ-2 מיליון ש"ח בשנה.
"ב-3 השנים האחרונות נתניה קלטה אלפי עולים חדשים שמתוכם כ-3,000 עולים עדיין זכאים ללימודי אולפן. נכון להיום בעיר ישנו אולפן עירוני-ציבורי אחד בלבד. לא זו אף זו, במהלך השנתיים האחרונות, גם היקף הכיתות באולפן העירוני היחיד צומצם משמעותית ע"י הנהלת העירייה. מהבדיקה שערכתי עלה, כי בחודש מאי 2025 האולפן העירוני צפוי להיסגר", כותבת עו"ד ליבשיץ. "העירייה לא פעלה להקצאת מבנה חלופי עבור האולפן שיעמוד בכל דרישות משרד הקליטה וכן, יענה באופן ראוי להיקף העולים החדשים שנקלטו וצפויים להיקלט בעיר".
בשל כך, תהתה בין השאר מדוע עיריית נתניה אישרה את סגירת האולפן העירוני מבלי לדאוג לחלופי עבור העולים החדשים הזכאים ללימודי השפה, מה הפתרון עבור העולים החדשים הזכאים הקיים כיום, מהו המבנה שמיועד להקצאה ו/או השכרה לטובת אולפן עירוני חדש ומהו היקף הכיתות המוצע, וכן מהו המועד להקמתו והפעלתו של אולפן עירוני חדש?
"בשנתיים האחרונות חלק מהכיתות של האולפן סופחו לבית הספר והאלפון צומצם. לפני מספר חודשים הגיעה אלי ידיעה שעומדים לסגור את האולפן", אומרת ליבשיץ בשיחה עם 'נתניה נט'. "העליתי שאילתה, אבל קיבלתי תשובה לא מובנת. גם הנהלת העירייה וגם הממונה על הקליטה אמרו שאין כוונה לסגור אותו. לא ויתרתי, המשכתי לבדוק כי היו לי עדויות שיש בעיה וכך הגעתי למכתב רשמי שהאולפן ייסגר במאי 2025".
אלא שכעת מתברר שמדובר רק בקצה הקרחון. לדברי ליבשיץ, יצא קול קורא של משרד הקליטה לפיו צפוי להיבחר מפעיל חדש לאולפן, אך אין מועד להפעלת האולפן החדש. "לוקח זמן להיערך לאולפן חדש, הקצאת מבנה והכנות נוספות", היא אומרת. "איך אפשר לקבוע שהאולפן ייסגר במאי 2025 כשלא ידוע אם עד אז יהיה מפעיל חדש? ברגע שהעירייה קובעת זמן קצוב ללא אלטרנטיבה, יש סכנה שנישאר בלי אולפן עם אלפי עולים שלא יוכלו ללמוד".
"לא יהיה מצב שבנתניה לא יפעל אולפן"
בתשובה לשאילתא שקיבלה ליבשיץ מעיריית נתניה נכתב: "עיריית נתניה מקנה חשיבות רבה לקליטת עלייה ולהשתלבות העולים במדינת ישראל. משרד הקליטה מפרסם מדי כמה שנים קול קורא להפעלת אולפנים עירוניים. מנהלת האולפן ומוריו עובדי משרד החינוך, כאשר הסוכנות היהודית בהתאם להתקשרות משלמת לעירייה בגין כל תלמיד, על פי הסכם שנחתם לפני מספר שנים. ההסכם הסתיים בספטמבר 2024 והוארך ע"י הסוכנות ומשרד הקליטה עד ליום 31/12/24".
עוד הוסיפו בעירייה כי "לאחרונה התפרסם קול קורא עדכני ע"י משרד הקליטה להפעלת אולפנים ברחבי הארץ, רשויות עירוניות אינן מורשות להשתתף בקול הקורא. כאשר ייבחר זכיין, האולפן יופעל בהתאם לכללים החדשים שייקבעו. בהתאם למפורסם בקול קורא של משרד הקליטה, ככל שיהיו עולים בעיר שיהיו מעוניינים ללמוד באולפן, הזכיין יחויב לדאוג לכיתות לימוד שכאמור אינן עירוניות, כך שלא יהיה מצב שבעיר נתניה לא יפעל אולפן עבור העולים החדשים הזכאים לכך. הזכיין כאמור טרם נקבע ומשכך לא ידוע היכן הזכיין יפעיל את האולפן. משרד הקליטה הוא הגוף האחראי על האולפנים והוא זה שקובע את הכללים והעירייה אינה שותפה להם".
בעקבות השתלשלות העניינים, פנתה ליבשיץ בנושא למשרד העלייה והקליטה ונדהמה מהתגובה שקיבלה. "במסגרת מבחני התמיכות לרשויות המקומיות משרד העלייה והקליטה מתקצב רשויות מקומיות בתוכם עיריית נתניה. המשרד מתקצב את עיריית נתניה בסך של כ- 5,380,000 ש״ח בשנת 2024", נכתב. "יודגש כי תמיכה זו מוענקת לרשויות בהתאם לתבחינים וקריטריונים הקבועים בנוהל. נוהל התמיכות לרשויות המקומית לשנת 2025 נמצא בימים אלה בבחינה וגיבוש עם גיבוש הנוהל תצא הודעה על כך. ללא קשר למבחן התמיכות הנ״ל, המשרד מעניק תמיכה לפתיחת אולפן רשותי בהתאם לתבחינים הקובעים לקבלת תמיכה במסגרת מבחן זה. יציין כי 2 סוגי התמיכות אינן תלויות אחד בשני. לצד זאת, משרד העלייה והקליטה פרסם מכרז להפעלת אולפני ממשלתיים ברחבי הארץ. המועד האחרון להגשת הצעות הוא יום ראשון הקרוב, 17 בנובמבר 2024".
עוד הוסיפו במשרד העלייה והקליטה כי "עד לבחירת הספק החדש, האולפנים ימשיכו לפעול במתכונתם הנוכחית, והעולים יקבלו את כל השירותים הנדרשים. במידת הצורך המשרד יפעל להאריך את חוזה המפעיל הנוכחי על מנת שזה יפעל לאיתור מקום חלופי למבנה הנוכחי עם תום תקופת ההתקשרות. במשרד העלייה והקליטה מבקשים להדגיש כי לימודי עברית מהווים שלב קריטי להשתלבותם של העולים בחברה הישראלית ולהשתתפותם התרבותית והחברתית בה וכי המשרד ידאג להפעיל בכל זמן נתון אולפני עברית שישמשו את העולים בנתניה בפרט ובכל ישראל בכלל".
מהתגובה ניתן ללמוד כי במידה ולא יימצא מפעיל חדש בזמן, יוארך החוזה של המפעיל הנוכחי, אלא שעל פי הבדיקה שערכה ליבשיץ, אותן כיתות אולפן כבר הובטחו לבית הספר 'ברקאי' בשנת הלימודים הבאה.
"צריכים כמה חודשים להכין את המבנה לשנת הלימודים הבאה, כך שגם אם משרד הקליטה יצטרך להמשיך לשכור את המבנה לאולפן או לקבל אורכה עד שהמפעיל החדש יתארגן, אין אפשרות כזו וזה אפילו חמור עוד יותר", היא מסכמת. "בוא נגיד בעדינות שבתקציב של 5.3 מיליון שקלים אפשר היה לארגן אולפן. במשרד הקליטה לא ממהרים כי הם חושבים שניתן להאריך את ההסכם, אבל זה לא המצב בעיריית נתניה ויש קצר בתקשורת בין הצדדים. במשרד הקליטה לא יודעים שהאולפן צפוי להיסגר, ובעירייה הבטיחו בינתיים את המבנה ל'ברקאי'. אני חוששת שבסופו של דבר העולים יישארו קירחים מכאן ומכאן".