וויכוחים סוערים בישיבת מועצת נתניה: האם בטיחות התלמידים בסיכון?
מספר הורים הגיעו לישיבת המועצה במחאה על כך שהעבודות בסמיכות לבית הספר אורות רש"י פוגעות בביטחון התלמידים. מה ענתה ראש העיר ואיך הגיבה חברת האופוזיציה? וגם: כיצד התמודדו בעירייה עם הטענות להצרת צעדי האופוזיציה בכל הנוגע לטיפול בפניות תושבים? כל הפרטים
באופן מסורתי, קשה לצפות את ההתנהלות בישיבות המועצה בנתניה. מה שמתחיל על מי מנוחות והפעם גם באווירת חג החנוכה עם הדלקת נרות ושירים משותפים, מוביל לא פעם לוויכוחים סוערים והטחת האשמות הדדית בטונים צורמים.
בין השאילתות שעלו בישיבה ברביעי השבוע, בלטה זו של חברת המועצה, עו"ד מירב רודה, בנושא פינוי בינוי בסמיכות לבית הספר אורות רש"י. לטענתה, במהלך חודש דצמבר האחרון החלו עבודות פינוי בינוי במתחם הבניינים הצמודים לבית הספר, כאשר העבודות מתבצעות בקו אפס לבית הספר וגורמות לפגיעה ממשית בבטיחות, בביטחון ואף בבריאות התלמידים, זאת כתוצאה מחשיפה לחומרים מסוכנים ולרעש מוגבר.
מספר הורים לתלמידים בבית הספר אף הגיעו לבניין העירייה כמחאה בנושא. עוד הוסיפה רודה כי פתרונות שהוצעו דוגמת חיזוק גדרות והצבת רשתות לא יושמו, ולא נבחנה האפשרות להעביר את התלמידים למוסד חלופי, זאת כאשר אותן בעיות צפויות להימשך לאורך כל תקופת העבודות, המוערכת בכארבע שנים.
בשאילתה תהתה מדוע העירייה לא הכינה מראש תוכנית פעולה מקיפה להתמודדות עם הפגיעה בבית הספר טרם תחילת העבודות?; מדוע נערך דיון ציבורי למציאת פתרונות רק לאחר לחץ ציבורי והתערבות ההורים?; האם יתקיים סיור מקדים בשטח לפני תחילת עבודות פינוי בינוי נוספות בשיתוף מינהל הנדסה, מחלקת חינוך ונציגות בית הספר?; וכן מה בכוונת העירייה לעשות באופן מיידי כדי להבטיח את בטיחותם, ביטחונם ורווחתם של תלמידי בית הספר עד לסיום העבודות?
בתשובת העירייה נכתב: "ראשית יצוין כי אין ממש באמירה 'עבודות בקו אפס'. העבודות מבוצעות במתחם בניינים ישן ברחוב זלמן שניאור בקריית נורדאו. בכך מביאים בשורה של ממש למאות תושבי השכונה הוותיקה. העבודות מתבצעות בתיאום מלא עם מינהל ההנדסה, על ידי יזם וקבלן מצוינים, תוך הקפדה יתרה על כללי בטיחות מחמירים ביותר. כך, גם אין ממש בטענה כי פתרונות הבטיחות לא יושמו, שכן העבודות בשטח מצביעות על תמונה שונה לחלוטין".
עוד הוסיפו בעירייה כי לגוף השאלות – אין פגיעה במתחם בית הספר, לא כעת ולא בהמשך העבודות. פתרונות ניתנו והם מיושמים בשטח, וכן ניתנה תשובה חיובית לשאלה האם יתקיים סיור מקדים בשטח טרם תחילת העבודות הנוספות.
"אני נתתי להם את בית הספר"
אלא שהתשובות של העירייה היו רחוקות מלספק את עו"ד רודה, שאף ציינה כי "חלק מההורים נמצאים כאן כדי לשמוע את התשובות המבזות שניתנות". כאן נכנסה לתמונה ראש העירייה, מרים פיירברג איכר, שהגיבה: "אני שמחה שהם פה כדי להגיד תודה כי לא היה להם בכלל בית ספר ואני נתתי להם את בית הספר הזה".
"הם ממש אסירי תודה", ענתה רודה בציניות.
"אני התערבתי באופן אישי וביקשתי שייתנו להם פתרונות, שחס וחלילה לא יסכנו אף אחד ושהילדים לא ינשמו אבק", הבהירה ראש העיר.
"התשובות מאוד משתמטות, לקוניות וחוזרות על עצמן", אמרה רודה. "זה לא ראוי ולא מכבד אותנו כנבחרי מועצה שעמלו על הכנת השאילתה ובטח לא את ההורים המודאגים שנמצאים איתנו".
בהמשך ניתנה רשות הדיבור בנושא לראש מינהל הנדסה, ארז טל, שאמר בין השאר: "קו אפס זו סיסמה. חשוב לתת סיסמאות, אבל זה לא רלוונטי ולא נכון. הפרויקט לווה על ידי יועץ בטיחות מטעם היזם ויועץ בטיחות מטעם העירייה. הגדר של בית הספר שמופרדת מאתר העבודות היא גדר בטיחות, כאשר אנחנו מדברים כרגע רק על עבודות הריסה של המבנים הקיימים. בהמשך, העבודות להקמת הבניין מתרחקות מאוד משטח בית הספר מכיוון שבין בית הספר לאזור המגורים, מיקמנו שטח ציבורי פתוח בגודל שני דונם. הבניינים יהיו מרוחקים משטח בית הספר בין 30-50 מטר, אז אני לא יודע על בסיס מה קבעת שמדובר בקו אפס".
סאגת הפנייה לממונים
שאילתה נוספת שכללה ביקורת על התנהלות העירייה הייתה של חבר המועצה, שלו אלגלי, בנושא טיפול חברי מועצת העיר בפניות תושבים. בדבריו, הדגיש אלגלי כי ב-14 ביולי השנה הוציאה עו"ד נילי ארז, בשבתה כיועצת משפטית לעיריית נתניה, חוות דעת המגדירה כי חברי מועצה אינם יכולים לפנות לאף גורם עירוני כדי לטפל בנושא הקשור בהם או בכל תושב. לאור חוות הדעת חברי המועצה הופנו ללשכת מנכ"ל העירייה לטיפול בנושאים שונים הנוגעים לתושבים.
עוד צוין כי בישיבת הקואליציה שנערכה שבועיים לאחר מכן, נאמר מפורשות לחברי הקואליציה כי מטרת המכתב הייתה להצר את צעדי האופוזיציה וכי בכל עניין עירוני הם יכולים לפנות לחברי המועצה/סגני ראש העיר הממונים על התחומים השונים, והם יטפלו עבורם בבקשות התושבים.
בהתאם לכך, תהה אלגלי כמה פניות קיבלה לשכת מנכ"ל העירייה ו/או לשכת ראש העיר בנושאים שונים מכל אחד ואחת מחברי המועצה, זאת בחלוף כחצי שנה מאותה הנחיה?; כיצד חברי מועצה מהקואליציה פונים באופן ישיר לעובדי עירייה לעריכת סיורים ו/או טיפול בתלונות התושבים גם בתחומים שאינם בתחום אחריותם?; כמו כן, ביקש לקבל את פירוט הפניות ובנוסף שאל כיצד העירייה מבטיחה את יישום ההנחיה המפורטת בחוות הדעת המצורפת והאם קיימים מנגנוני בקרה לוודא יישום שוויוני של ההנחיה על כלל חברי המועצה?
בתשובת העירייה נכתב כי ללשכת ראש העיר לא מוכרות פניות שבנדון וכן כי ללשכת מנכ"ל העירייה לא נמצאו פניות ישירות שבנדון. אשר לשאלת הפנייה הישירה לעובדי העירייה התשובה היא - לא ידוע, ואילו אשר לוודאות היישום השוויוני נכתב כי הנחיית היועצת המשפטית בנושא נשלחה לכלל עובדי העירייה.
"תשובה ממש מפורטת, אני חייב לציין", אמר אלגלי בציניות והוסיף כי בפירוט הפניות ישנן למעלה מ-50 פניות, כולן של האופוזיציה, ועל כן תהה לגבי הכלים בהם משתמשים חברי הקואליציה לסיוע לתושבים. "אולי יש כלים שאנחנו לא מכירים ונלמד משהו חדש", אמר. היועצת המשפטית, עו"ד רומית סמסון, ענתה שהיא לא חברת קואליציה ולכן אינה יכולה להשיב על השאלה. יו"ר מועצת העיר, דודו סלמה, ענה כי "אין תשובה ספציפית. כל אחד עובד על התיקים שלו עם הממונים שלו. בתור חבר קואליציה, יש לי תיקים שעליהם אני ממונה. אני פונה לאנשים הרלוונטיים שמנהלים את אותם תיקים ומקבל מענה, או התיקים שעליהם אני אחראי מול המנהל הרלוונטי".
אלגלי שאל האם זה תקין מבחינה משפטית על סמך חוות הדעת שניתנה. "אם כן – נתחיל לפנות לממונים", אמר. היועצת המשפטית ענתה שהיא רוצה לחשוב על כך בטרם תשיב, כך שבכל מקרה צפויות התפתחויות נוספות בסוגיה הרגישה. המשך יבוא.