חוויה בתוך ההיסטוריה: תערוכה אינטראקטיבית מרגשת בבית טרזין

בקיבוץ גבעת חיים איחוד הושק מרחב אימרסיבי-אינטראקטיבי חדש, המאפשר "להיכנס" לסיפורו של גטו טרזיינשטאט • התערוכה הראשונה מתמקדת בילדים ששהו בגטו
איך מספרים את סיפורה של תקופה חשוכה באופן שנוגע בלב הדור הצעיר?
בבית טרזין שבקיבוץ גבעת חיים איחוד מצאו לכך פתרון חדשני ומעורר השראה: מרחב תערוכות אימרסיבי-אינטראקטיבי חדש, שנחנך לאחרונה תחת השם "גטו טרזין – פנים רבות לו", מזמין את המבקרים להיכנס ממש – תרתי משמע – לעולם של אסירי גטו טרזיינשטאט.
המרחב החדשני מציג את סיפור הגטו המפורסם מהתקופה הנאצית באמצעות הקרנות וידאו על ארבעת קירות החלל, צליל היקפי, תמונות, ציטוטים וסרטונים – הכל בתוך חוויה עוטפת היוצרת תחושת נוכחות ממשית בהיסטוריה. לא עוד מוצגים מאחורי זכוכית – אלא חוויה שגורמת למבקר להרגיש כחלק ממנה.
התערוכה הראשונה במרחב מוקדשת לחיי הילדים בגטו, ומשלבת תיעוד חזותי ואודיו שממחיש את עולמם – מהילדות שלפני, ועד הקיום הקשה בתוך חומות טרזיינשטאט. גטו זה, שהוקם בצ'כיה בשנת 1941, שימש נקודת מעבר לאלפי יהודים מאירופה – ולמרות תעמולת השלטון הנאצי, היו בו תנאים קשים ומאות אלפים מצאו בו את מותם או נשלחו ממנו למחנות השמדה.
מאחורי הקמת המרחב עומדת שיתוף פעולה בין בית טרזין, חברת טוטאלי אינטראקטיב וקרן אתנה, שפועלת לשלב טכנולוגיות חדשניות בלמידה חווייתית במוסדות חינוך. "האתגר הוא להפוך את העבר לרלוונטי ומוחשי", אמר אורי בן ארי, נשיא ומייסד קרן אתנה בטקס הפתיחה. "הטכנולוגיה מאפשרת להרגיש, להבין – ולזכור".
הפרויקט כולו נתמך גם על ידי ועידת התביעות, הארגון הפועל להנצחת זכר השואה ולסיוע לניצולים ולקהילות היהודיות שנפגעו.
בטקס הפתיחה השתתפה גם קולט אביטל, יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, אשר הדגישה את חשיבות הפרויקט ככלי להנחלת הזיכרון ולחיבור בין דורי.